Има ли живот на Марс?

Червената планета дразни въображението на земните хора вече дълги години. Учените смятат , че там има вода и кислород, което позволява да се разглежда Марс , като възможно пристанище за бъдещите поколения земляни.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-02-2008] Има ли живот на Марс?
Червената планета дразни въображението на земните хора вече дълги години. Учените смятат , че там има вода и кислород, което позволява да се разглежда Марс , като възможно пристанище за бъдещите поколения земляни.

Отговорът на въпроса "Има ли живот на Марс" , е възможно да бъде получен в близките години. Неодавна, директорът на Института за космически изследвания Лев Зельоний заяви , че един от приоритетите на руската космонавтика ще бъде - освояването на Червената планета. През 2009г стартира руския космически проект 'Фобос-Грунд'.След дълъг полет, на Земята ще бъдат доставени проби от повърхноста на спътника на Марс - Фобос. А необикновенните пътници на космическия апарат - земни бактерии - ще потвърдят или опровергаят , възможно ли е да съществува живот в далечния космос. "Това ще ни позволи по- добре да разберем геологията на Марс, историята на неговото формиране. В някои отношения това са първи стъпки към осмисляне на колонизацията на Марс" е убеден Лев Зельоний, директор на Института по космически изследвания при РАН. Външно Марс малко прилича на нашата родна Земя. Повърхноста на Червената планета изглежда безжизнена. Зимата през нощта температурата стига до минус 140градуса . Но по думите на учените, другите планети от Слънчевата система са съвсем непригодни за живот. Само Марс, в случай на необходимост, може да стане резервен дом за човечеството. "Марс, така се е получило , че има много плюсове. Първо има вода, има кислород, има гравитация, която по принцип е съизмерима със Земната и на човечестовото няма да се наложи да привиква да живее в безтегловност." казва Лев Зельоний. През 1976 от Американския космически 'Викинг-1' бяха получени сензациони снимки. На изображението се вижда отчетливо каменно съоръжение приличащо на човешко лице. По късно на Червената планета бяха намерени , така наречени - пирамиди, и други необичайни образования. Възникна хипотеза , че това са следи от загинала преди милиони години цивилизация. Все пак учените са настроени скептически: скандалните снимки от марсианската повърхност са само игра на светлини и сенки върху скалите.
[Вести.Ru]прочетена[14827] коментари[5]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links