Микробите на борда на космическите кораби може да са по опасни от радиацията и безтегловноста

Микроорганизми , обитаващи във въздуха и на повърхностите в космическия кораб , може да представляват сериозна опасност за здравето на членовете на екипажа , да же повече от радиацията и безтегловноста. До тези изводи са стигнали учените по резултатите от експеримента в рамките на проекта 'Марс-500' през 2010 -2011.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[05-10-2017] Микробите на борда на космическите кораби може да са по опасни от радиацията и безтегловноста
Микроорганизми , обитаващи във въздуха и на повърхностите в космическия кораб , може да представляват сериозна опасност за здравето на членовете на екипажа , да же повече от радиацията и безтегловноста. До тези изводи са стигнали учените по резултатите от експеримента в рамките на проекта 'Марс-500' през 2010 -2011.

"Това е враг отвътре " - е казал Кевин Фонг , зам директор на Центъра за височинна , космическа и екстремална медицина към Университетския коледж в Лондон. Експертът смята , че бактериите на Земята , не биха предизвикали проблеми , особенно ако наблизо има поликлиника или болница . Но в космическото пространство , средата е съвършенно друга , е отбелязал той.
По рано вече бяха публикувани изследвания в които се описваха проблемите свързани с понижаване на активноста на имунната система на екипажа, а също така повишената устойчивост на болестотворните бактерии към антибиотици по време на престоя в космоса. Отчитайки потенциалната опасност , която може да нанесат тези фактори на цялата експедициа , публикуванато в списание Microbiome изследване има голямо значение от гледна точка оценка на рисковете и планиране на бъдещи космически мисии. Особенно внимание авторите са отделили на наблюдаването ( мониторинга ) на микробното разнообразие и подържането на балансирана микробиологическа среда по време на полета.
"Ние трябва да се убедим , че знаем какви микроорганизми се намират във въздуха и на повърхностите и може да се предават между членовете на екипажа" е обяснила Петра Швендефр , астробиолог от Единбургския университет.
'Марс-500' се проведе в Москва в продължение на 520 дни . Шест члена на екипажа бяха затворени в модел на космически кораб с площа около 180 кв м . Една от задачите на учените бе да получат подробни данни за микроорганизмите , тяхното количество , динамиката на развитие и размножаване във въздуха и на различни повърхности.
Общо са били обработени 360 образци от 20 различни места. Анализът е показал , че среди групите бактерии на различни повърхности - доминират стафилококи и базили . Въпреки това , средното микробно натоварване не е превишавало допустимите значения, което показва че е имало качествено техническо обслужване на обекта. Кевин Фонг смята , че проведените опити са позволили да се изучи важен аспект от всяка космическа мисия.
Специалистите са стигнали до извода , че микроорганизмите се разпространяват по време на престоя на екипажа на борда , но общоото микробно разнообразие с течение на времето значително е намаляло . Било е установено , че най-голямо струпване на бактерии е имало на местата с повишена човешка активност.
Според заключението на учените , поради невъзможноста да се осигури напълно стерилни условия, динамиката на развитие на микроорганизмите трябва да се контролира , за да се избегне разпространението на потенциални патогени и възможно опасно снижаване на микробното разнообразие. При необходимост е нужно да се прибягва към контра мерки за подържане на здравовсловен баланс на полезни , неутрални и патогенни микроорганизми.
[ИтарТасс]прочетена[134] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft