Учени намериха липсващата половина на Вселена

Международна група изследователи са открили липсващите 50% видимо вещество във Вселената. Оказва се , че материята плътно е упакована между галактиките и галактическите струпвания. Изследването е публикувано в arXiv.org.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[11-10-2017] Учени намериха липсващата половина на Вселена
Международна група изследователи са открили липсващите 50% видимо вещество във Вселената. Оказва се , че материята плътно е упакована между галактиките и галактическите струпвания. Изследването е публикувано в arXiv.org.

Според космолигическия модел Lambda-Cold Dark Matter (ΛCDM), Вселената над 95% е запълнена с тъмна материя и тъмна енергия. Нормалната (барионна ) материя , състояща се от протони и неутрони , е едва 4.6%. Но наблюденията показват, че в звездите , междузвездната среда и горещите газове от галактическите струпвания се съдържа само едва 50% от теоретичната барионна материя.
Материята във Вселената образува тримерна мрежа , възлите на която са формирани под въздействието на силите на гравитацията. Тези възли , състоящи се от галактики и едри галактически струпвания и тъмно вещество са свързани с нишковидни структури. Резултатите от хидродинамическото моделиране са показали , че именно между галактиките и кластерите трябва да се намира липсващата част от нормалата материя. Наричат я топло-гореща междугалактическа среда (WHIM). Но е много трудно да бъде открита поради ниската плътност.
Изследователите са анализирали данни получени от орбиталната обсерватория Планк , предназначена за изчаване на космическия микровълнов фон ( реликтовото излъчване ) , останало след като Вселената е станала прозрачна за топлинното излъчване. Учените са търсели изменения във фона , предизвикани от преминаването на СМВ- фотони през топло горещата междугалактическа среда , която може да бъде разположена между ярките червени галактики (Luminous Red Galaxies). Това явление се нарича ефекта на Сюнаев-Зелдович.
Общо са били изслдевани 260 хил галактики. Учените са открили , че в нишковидните структури между тях , барионната материя е няколко пъти по плътна , от колкото средно във Вселената.
[www.lenta.ru]прочетена[113] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft