Boeing и руската S7 може да станат бъдещите собственици на МКС

Американската Boeing и руската S7 може в близко бъдеще да станат съсобственици на Международната космическа станция , след обсъжданото прекратяване на нейното държавно финансиране след 2024г, това е завил за РИА Новости , член кореспондента на Руската академия за космоанвтика Андрей Ионин.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-02-2018] Boeing и руската S7 може да станат бъдещите собственици на МКС
Американската Boeing и руската S7 може в близко бъдеще да станат съсобственици на Международната космическа станция , след обсъжданото прекратяване на нейното държавно финансиране след 2024г, това е завил за РИА Новости , член кореспондента на Руската академия за космоанвтика Андрей Ионин.

По информация от медиите свързани с новия бюджет на САЩ, администрацията на САЩ планира да превърне МКС в частен проект, като се привлекат за участие големи компании.

"От гледна точка на държавната програма , съдбата на МКС рано ил късно трябва да достигне своето естествено завършване . Още повече , САЩ , като основен финансов инвеститор , има вече нова цел , където ще се инвестира основния дял на отделените средства - това е лунната програма. Даже бюджетът на САЩ не може да подържа едновремено две такива програми . Поради това САЩ своевременоо - седем години по рано , уведомяват за намеренията си да прекратят финансирането към 2024г. " е отбелязал Ионин.
По негови думи , след това решение на САЩ , като собственик на голяма част от модулите и основен инвеститор ,има два пътя - спускане от орбита и потапяне в океана , или търсене на частни инвеститори , които частично биха могли да съфинансират работата на станцията.

"Избран е втория път , като по практичен . От моя гледна точка , в момента в САЩ има само една голяма компания , способна да 'влачи' този проект от финансова гледна точка. Това е компанията Boeing , която и бе от самото начало подизпълнител на НАСА по проекта МКС и най-добре от всички знае какво представлява станцията. Реално погледнато , от американска страна може да се появят повече желаещи, и Boeing и да оглави тази кооперация" е отбеляал експерта.

"Що се отнася до руските предложения , то те бяха озвучени публично преди два месеца от компанията S7 Space, която владее плващия космодрум 'Морски старт' , по време на първта конференция 'Космоса като бизнес' . Става въпрос за създаване на базата на руския сегмент на МКС на орбитален хъб , като промеждутъчна товарна площадка за стартове към Луната и ключов елемент за по нататъчно освояване на далечния космос" е уточнил Ионин.
По негови думи , става въпрос за създаването на основата на МКС на транспортна система , с помоща на която космонавтите ще обслужват товаропотока , доставян от междуорбитални транспортни буксири, ще осъществяват сглабяне на нови орбитални конструкции , което ще позволи да се снизят разходите за осъществяване на междупланетните полети.

Възможен сценарий за развитие на събитията:

За постепенно преминаване на станцията в частни ръце ще трябва дълго съгласуване . Като начало приципиални решения трябв да вземят правителствата на страните участници в проекта.
"Разбира се на първо място това са Русия и САЩ , като основни участници в програмата. След това са правителствата на европейските страни . След приемането на политическо решение , може да бъде създаден частен международен консорциум, и този въпрос вече се обсъжда . Важно е , че Русия вече има реално предложение от голяма компания , и не се намира в положение на 'бедните роднини' . Това предложение е добро , поради факта , че в случай че се реализира , то ще направи станцията не само място за пребиваване на богати туристи , но и сериозен международен плацдарм за полети в далечния космос" е казал в заключение експерта.
[РИА Новости]прочетена[549] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft