Марсоходът на НАСА Perseverance за първи път записа звуци на марсиански пясъчен вихър.

Марсоходът на НАСА Perseverance за първи път е получил детайлни снимки и е записал звуци на марсиански 'пясъчен дявол' , малък пясъчен вихър, подобен по размери и свойства на неговите земни аналози от пустините на Новия Свят. По информация от прес службата на американският университет Пардю.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[14-12-2022] Марсоходът на НАСА Perseverance за първи път записа звуци на марсиански пясъчен вихър.
Марсоходът на НАСА Perseverance за първи път е получил детайлни снимки и е записал звуци на марсиански 'пясъчен дявол' , малък пясъчен вихър, подобен по размери и свойства на неговите земни аналози от пустините на Новия Свят. По информация от прес службата на американският университет Пардю.

"Проведените от нас наблюдения са помогнали да измерим , как се променя налягането на звуковото обкръжение на периферията и в центъра на този вихър. Оказва се че вятърът в него се движи много бързо , около 40км/ч, което съответства с това с каква скорост се въртят 'прахотите дяволи' на Земята" е заявил професорът от Университета Пардщ в Уест Лафает (САЩ ) Роджер Винс.
Както се отблеязва в съобщението , Винс и неговите колеги са получили първа възможност да изучават марсиански пясъчен вихър от максимално близко разстояние още през септември 2021г., когато Perseverance случайно е попаднал в един отакива 'прахови дяволи' , блуждаещи по повърхноста на кратера Иезеро , където петият ровер на НАСА кацна през февруари 2021г.
В момента на срещата с пясъчия вихър , както отбелязват учените , са работели камерите на марсохода, микрофона и метео инструмента MEDA, с помоща на който учените изучават климата и времето на Марс, а също така поведението на праха в неговата атмсофера. Учените са се възползвали от това случайно събитие , за да направят задълбочено изучаване на устройството и свойствата на марсианските 'прахови дяволи' , като са обединили и съпоставили резултатите от измерванията на всички налични прибори.
Проведените от планетолозите пресмятания са показали , че пясъчният вихър е имал диаметър около 25м и височина около 120м, което е съпоставимо с това , какви габарити имат неговите аналози на Земята. По подобен образ , скороста на движение на вятърът вътре в марсианския вихър се е оказала близка до аналогичните показалите на земните вихри - около 40км/ч.
От друга страна , силата на този прахов вихър се е оказала в стотици пъти по малка , от колкото при земните 'прахови дяволи' , което е свързанос ниското атмосферно налягане на Марс. Независимо от това, вътер в него е имало голямо количество частици от прах и пясък , чиято концетрация е била сравнима с това, колко материя пренасят земните пясъчни вихри. Това говоти , че 'праховите вихри' играят важна роля в кръговрата на праха между повърхноста и атмосферата на Марс , са отбелязали учените.
[ИтарТасс]прочетена[635] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links