Специалистите от НАСА са близо до решаването на проблема в работата на Хабъл

Инженерите от НАСА са изяснили , на какво се дължат проблемите в работата на резервния жироскоп на 'Хабъл' и се надяват , повторна калибровка да помогне и тов ще позволи телескопа да възстанови пълноценния си режим на работа.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[16-10-2018] Специалистите от НАСА са близо до решаването на проблема в работата на Хабъл
Инженерите от НАСА са изяснили , на какво се дължат проблемите в работата на резервния жироскоп на 'Хабъл' и се надяват , повторна калибровка да помогне и тов ще позволи телескопа да възстанови пълноценния си режим на работа.

"Нашите тестове показаха, че жироскопа коректно отчита измененията в положенето на Хабъл , но данните които предава , стабилно са по високи от реалната информация за преместванията. Това много прилича на неправилно работещ скоростомер в кола - той правилно показва колко се засилва или забавя колата , но завишава скороста със 100 км/ч." са заявили експертите от НАСА.
През миналата седмица от НАСА съобщиха , че телескопа временоо е преминал в безопасен режим поради нарушаване на работата в системата за ориентация. Единият от трите жироскопи , помагащи на телескопа да се позиционира за наблюдения е излязъл от строя.
Това не беше неочаквано за ръководството на мисията и за агентството , тъй като жироскопа отдавна се беше износил и признаци за проблеми в неговата дейност се наблюдаваха вече над година. Когато устройството окончателно излезе от строя , екипа от мисията взе решение да се опита да възстанови работата на един от резервните жироскопи ( който също е проблемен ) .
За съжаленеи , точноста на работа на този датчик се оказа съществено по ниска от указаното в неговите характеристики, което не позволява на НАСА да възстанови научната мисия на Хабъл в кратки срокове. Възникна опасност от това , обсерваторията да премине в ограничен режим на работа и да работи само с един жироскоп ( втория се предвижда да се остави в запас )
Първите наблюдения на работата на жироскопа ( който специалистите искат да възкресят ) са по казали , че не всичко е загубено . Оказва , се че датчика просто завишава абсолютните стойности на измерените величини при завъртанията на телескопа, но правилно показва относителнте отмествания. Сега експертите и инженерите от мисията обсъждат възможните варианти за повторна калибровка на този жироскоп и възстановяване на работата на Хабъл.
[РИА Новости]прочетена[121] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft