"Чанъе-5" успешно достави на Земята образци от Луната.

Спускаемата капсула от китайската мисия 'Чанъе-5' с образци от Луната успешно се приземи . По информация от Китайското национално космическо управление.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[17-12-2020] "Чанъе-5" успешно достави на Земята образци от Луната.
Спускаемата капсула от китайската мисия 'Чанъе-5' с образци от Луната успешно се приземи . По информация от Китайското национално космическо управление.

Капсулата се приземи в автонамния район Вътрешна Монголия в 19:59 наше време на 16 декември . По този начин , Китай стана първата страна за последните 44 години ( след съветския апарат 'Луна-24' през 1976) , която реализира проекта по доставяне на Земята на образци от повърхноста на Луната.

По информация от China Daily,процеса по подготовката за навлизане в атмосферата на Земята на спускаемия модул е започнал в 01:00 по пекинско време ( 19:00 наше на 16 декември ). Капсулата се е отделила от орбиталния модул на височина около 5хил км над южната част на Атлантическия океан.
Кацането е реализирано по траектория с така нареченото двойно гмуркане, капсулата е навлязла в атмосферата на втора космическа скорост ( около 11.2км/с ) , пресякла е въздушните слоеве и е напуснала атмосферата по елитическа орбита . Това е направено с цел намаляне на скорост , за да се избегнат повреди на капсулата при кацане.
След което капсулата отново е навлязла в атмосферата , но вече на първа космическа скорост ( около 7.9 км/с ) . На височина около 10км от земната повърхност модулът е отворил парашутите и успешно се е приземил .

В близко време капсулата с оборудването и образците с помоща на специален самолет ще бъде доставена в Пекин. Капсулата трябва да носи около 2кг образци.
По информация от China Daily, някои образци ще бъдат представени за обозрение на общественоста.
В ранките на мисията около 500гр са били доставени от пробита дупка с дълбочина до 2м. Останалите 1.5кг са били събрани от повърхноста на Луната с помоща на механически манипулатор. След което образците са били поставени във вакумен контейнер.

Накратко за мисията:
На 23 ноември ( наше време ) от космодрума Венчан с помоща на РН 'Чанчжен-5' е реализиран старт на автоматическия космически апарат 'Чанъе-5' . На 1 декември блока модули ( в състав модул за кацане и модул за излитане ) се е отделил от орбиталния апарата и е направил усшено кацане около браздата Шарп, на север от възвишеието Рюмкер в района морето - Океан на Бурите - в северозападната видима част на Луната. След две денонощия автоматическия модул е завършил събирането на образците , както от повърхноста , така и от пробитатадупка на дълбочина около 2м.
На 3 декевмри , апаратът е излятаял от Луната, на 6 декември се е скачил с орбиталния модул и е преместил контейнера с образците . След което модулът за завръщане на Земята се е разкачи от лунния и се е насочил към Земята.
[ИтарТасс]прочетена[128] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft