НАСА публикува снимка на корабът 'Прогресс-МС-16' с повредена антена

Космическият център Джонсон на своята страница в сциалните мрежи е публикувал снимка на тварният КК 'Прогресс МС-16' в процес на скачване с МКС , на снимката се виждат повреди по антената и по системата за сближаване 'Курс'

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[19-02-2021] НАСА публикува снимка на корабът 'Прогресс-МС-16' с повредена антена
Космическият център Джонсон на своята страница в сциалните мрежи е публикувал снимка на тварният КК 'Прогресс МС-16' в процес на скачване с МКС , на снимката се виждат повреди по антената и по системата за сближаване 'Курс'

В сряда 'Прогресс МС-16' бе скачен към МКС от космонавта Сергей Рижков с помоща на ръчен телелеоператорен режим на управление , след като на разстояние около 20м от станцията, товарният кораб се отклони от остана скачване на около 30 градуса. Причините за проблема се изясняват от специалисти на Роскосмос.
По късно източник на РИА Новости от ракетно космическият отрасъл е съобщил , че проблема при скачването е предизвикан от повреди на антената и на елемнти на системат 'Курс' , получени или при отделяне на челния обтекател на РН 'Съюз-2.1а' по време на извеждането на орбита или при монтиране на обтекателя в рамките на наземната подготвка за полета.

На снимката предоставена от Космическият център Джонсон се вижда сближаващият се с МКС кораб 'Прогресс МС-16' . При това се вижда , че едната от чашките на атената 'Курс' е повредена , а също така е повреден металически елемент от системата.
Аналогична ситуация имаше през юли 2020 с предишния кораб 'Прогресс МС-15' . При неговото скачване към МКС също имаше отклонения в работата на системата 'Курс' , но тогава скачването премина в автоматичен режим. След това от прес службата на "Роскосмос" са съобшии за РИА Новости , че специалистите ще направят доработки в конструкцията на челния обтекател.
Повредените елементи от системата 'Курс' също така се виждат и на публикувания на сайта на Роскосмос снимка на 'Прогрес МС-13' който летя към МКС през декември 2019.
Челният обтекател на РН 'Съюз-2.1а' защитава кораба 'Прогресс' при неговото извеждане на орбита и се отделя три минути след старта.
[РИА Новости]прочетена[107] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft