Руските учени разработват метод за привеждане на човек в състояние 'зимен сън'

Руските учени разработват препарат за привеждане на космонавтите в 'зимно спане' , подобно на мечките , за дълги междупланетни полети. Това е разказал за РИА Новости , ръководителя на проектната група към Фонда за перспективни изследвания професор Анатолий Ковтун.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[21-05-2018] Руските учени разработват метод за привеждане на човек в състояние 'зимен сън'
Руските учени разработват препарат за привеждане на космонавтите в 'зимно спане' , подобно на мечките , за дълги междупланетни полети. Това е разказал за РИА Новости , ръководителя на проектната група към Фонда за перспективни изследвания професор Анатолий Ковтун.

"Разработвания метод за привеждане на човек в изкуствено хипобиотическо състояние може да бъде използване при разработката на технологии за освояване на далечни космически пространства и други планети от Слънчевата система , тъй като за постигане на подобни цели е възможно само при намаляване на потребяването на кислород и други ресурси за енергоосигуряване на организма на космонавтиет " е казал Ковтун.
По негови думи , крайната цел на проекта е създаване на фармакологически препарати за привеждане на човек в изкуствено хипобиотическо състояние , аналогично със зимния сън при мечките.
Ученият е разказал за опити , по време на които лабораторните животни са били привеждани в такова състояние за определено време с помоща на препарати. Опитите са показали , че се наблюдава снижение на температурата на тялото , забавя се движението на кръвта и честотата на сърдечните удари , а също така значително се намалява потреблението от органите и тъканите на кислород за сметка напочти двойно и продължително ( до шест денонощия ) забавяне на всички биохимични процеси в организма.
"При прекратяване на действието на препарата , експерименталните животни самопроизволно са се възстановявали в продължение на 10-24часа. Продължителоста на действието може да се регулира от състава и дозата на препарата" е казал ученият
Фондът за перспективно изследвания е създаден през 2012 за съдействие на научните изследвания и разработки за интересите на отбраната и безопасноста на страната. в него има три основни направления - химико-биологическо и медицинско , физико-техническо , информационо. В края на 2015 в структурата на фонда е създаден и Национален център за развитие на технологии и базови елементи за робототехниката. В момента фонда работи с над 50 проекта , за които са създадени над 40 лаборатории във водещите университети , НИИ и преприятия за отбраната.
[РИА Новости]прочетена[132] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft