Компанията Blue Origin разработква модул за кацане на астронати на Луната

Компанията Blue Origin ще се заеме с разрботката на модулът за кацане на астронавти на Луната през 2029 в рамките на програмата Artemis. Това се казва в заявление от НАСА публикувано на сайта на НАСА в петък.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[21-05-2023] Компанията Blue Origin разработква модул за кацане на астронати на Луната
Компанията Blue Origin ще се заеме с разрботката на модулът за кацане на астронавти на Луната през 2029 в рамките на програмата Artemis. Това се казва в заявление от НАСА публикувано на сайта на НАСА в петък.

Според информацията , Blue Origin на Джеф Беззос , ще се заеме с 'разрботката, създаването , изпитването и утвърждаването ' на модулът Blue Moon. Този модул ще се използва за кацането на астронавтите на Луната и скачване с разработваната от САЩ окололунна станция Gateway. Сумата на договора е 3.4млр долара.
Според плановете на НАСА , в рамките на петият етап от мисията Artemis към 2029 , четири астронавта ще бъдат доставени на около лунната станция с помоща на корабът Орион, който ще бъде изведен в космоса с помоща на свръх тежката РН Space Launch System. Два астронавта с помоща на модулът за кацане Blue Moon, ще кацнат на повърхноста на Луната в района на Южния полюс и ще прекарат примерно седмица , след което ще се завърнат на станцията. В предишната част на мисията - Artemis-5 - се планира да бъде реализирано тестово кацане на модулът на повърхноста на Луната в безпилотен режим.
През април 2021 , НАСА избра компанията SpaceX за разработка на модулът за кацане , който се планира да бъде използван в рамките на третият етап от Artemis. За този договор тогава претендираха Blue Origin и Dynetics,но тяхните заявки бяха отклонени . Ръководството на Blue Origin се обърна към съдът с искане да се преразгледа решението на НАСА , но тези опити завършиха безуспешно.
Както следва от заявлението на НАСА , разработването на модулите за кацане като минимум от две компании , повишава конкуренцията и ще послужи за снижаване на разходите , а също така ще разшири възможностите на САЩ за кацане на астронавти на Луната.
[ИтарТасс]прочетена[604] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links