На Луната с открили вода и сребро

Учените са представили резултати от анализа на данните получени при падането на луната на 'снаряда', който вдигна облак прах. Оказа се ,че 5.6% от изхвърления материал е вода.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-10-2010] На Луната с открили вода и сребро
Учените са представили резултати от анализа на данните получени при падането на луната на 'снаряда', който вдигна облак прах. Оказа се ,че 5.6% от изхвърления материал е вода.

Това количество вода е двойно по-голямо от съдържанието на вода в пустинята Сахара. Също така праха са намерени и много други вещества. Резултатите от анализите са публикувани в списание Science.

"Бомбардировката" на Луната с два снаряда се проведе през октомври 2009г. В повърхноста на земния спътник се удариха - последната степен от ракетата носител Атлас-5, която изведе сондата LCROSS на орбита, а след това и самия 'снаряд'.В резултат на сблъсъка се вдигна прах и фрагменти от почват( макар да се оказаха много по малко от това което разчитаха учените). Намиращата се на орбита сонда LRO, а също така самата сонда LCROSS до момента на падане анализираха образувалия се облак.
Сега авторите на статията в Science са представили детайлен разбор на данните. Освен вода , в праха са открити сребро , живак, водород и въглеводороди. Среброто по всяка вероятност се съдържа в слоя почва , който е веднага под повърхноста.
Първите данни от анализа на данните , получени като резултат от бомбандировката на Луната , се появиха няколко месеца след операцията. Най-важните резултати бяха откриването на вода на Луната.
По рано наличието на Луната на вода , беше потвърдено от три апарата от лунна орбита. Въпреки това , и до сега, изследователите не могат да стигнат до единно мнение относителноконцентрацията на вода на Луната.
[www.lenta.ru]прочетена[20724] коментари[5]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links