Китайски учени разработват технология за прихващане на астероиди и спускане на Земята

Учени от националния център за космически науки към Академията на науките на Китай , работят над създаването на технология за прихващане на малки астероиди и спускането им на Земята. По информация от China Daily.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-07-2018] Китайски учени разработват технология за прихващане на астероиди и спускане на Земята
Учени от националния център за космически науки към Академията на науките на Китай , работят над създаването на технология за прихващане на малки астероиди и спускането им на Земята. По информация от China Daily.

"Добивът на полезни изкопаеми в космоса може да стане нов стимул за развитие на глобалната икономика - е отбелязал Ли Минтао , член на екипа. - Това звучи като научна фантаастика, но аз вярвам , че подобна идея може да бъде рализирана"
По негови думи , едно от решенията може да бъде космически кораб с приспособления , с помоща на които ще може да бъдат захващани малки астероиди и да се променя тяхната траектория Втория етат - установяване на специален термощит , който да предпази космическото тяло от изгаряне при навлизане в атмосферата . "Преди астероида да достигне в нужното място , скороста му на движение трябва да бъде намалена т 12.5км/с до 140м/с" е пояснил ученият.
Както е разказал изследователя , на третия стади технологията трябва да осигурява приземяване на астероида в безлюдна местност.
Екипа на Ли Мантао вече е избрал малко небесно тяло с размери едва 6.4 м и маса няколко стотин тона и движещо се в пространството на разстояние 100млн км от нашата планета. Според плана , първият космически кораб за прихващане на астероиди може да бъде изведен на орбита през 2029г, а след пет години , той ще се завърне на Земята с хванатия космически обект.
"За разлика от изследователските мисии ( провеждани от САЩ и Япония ), които имат за основна цел вземането на образци от астероиди , ние планираме да прихванем целия и да го докараме на Земята. В перспектива , потенциално опасни небесни тела може да бъдат използвани в качеството на полезни ресурси" е подчертал Ли Минтао.
[ИтарТасс]прочетена[49] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft