Руската Госдума е ратифицирала споразумението с Китай за създаване на лунна станция

Депутатите от руския парламент са ратифицирали споразумението между Русия и Китай за създаването на Международна лунна станция.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-05-2024] Руската Госдума е ратифицирала споразумението с Китай за създаване на лунна станция
Депутатите от руския парламент са ратифицирали споразумението между Русия и Китай за създаването на Международна лунна станция.

Законопроекта за ратификация беше вменсен от правителството през март. Отбелязва се , че споразумението ще укрепи стратегическото партньорство между Москва и Пекин , развиване на съвместната космическа дейност , закрпяне на водещата роля на Русия в освояване на космическото пространство , включително проекти по изследване на Луната.
Както е съобщил през май гендиректорът на Роскосмос Юрий Борисов, вече се разработва ядрената енергетическа установка за бъдещата станция.
Създаването на Международната научна лунна станция се планира да бъде в два етапа от 2025 до 2035г. Станцията ще се състои от няколко модула и ще има възможности за продължителна без пилотна експлоатация с перспектива за присъствие на екипаж.
В рамките на проекта , на повърхноста на Луната и на орбита се планира да бъде създаден комплекс от експериментални и изследователски средства за многопрофилни и многоцелеви научно изследователски дейности , включително изучване и използване на спътника на Земята , лунни наблюдения , фундаментални изследователски експерименти.
[РИА Новости]прочетена[399] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links