От КНДР са обявли за неуспешен опит за старт на разузнавателен спътник

Опитът за извеждане на вторият разузнавателен спътник на КНДР е бил неуспешен , това са съобщили от агентство Ренхап по информация севернокорейското Централно телеграфно агенство.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-05-2024] От КНДР са обявли за неуспешен опит за старт на разузнавателен спътник
Опитът за извеждане на вторият разузнавателен спътник на КНДР е бил неуспешен , това са съобщили от агентство Ренхап по информация севернокорейското Централно телеграфно агенство.

"Зам ръководителят на Главното упраление по аеркосмическа техника е заявил, че първата степен на новата ракета носител , с която е трябвало да изведат спътника, се е взривила във въздуха при полета, в резултат на което стартът е завършил неудачно" - се казва в съобщението.
Стартът на спътника 'Малиген-1-1' бе проведен от космодрума Сохе на с помоща на новата РН с двигател, който е разработен не отдавна. В качестовото на гориво се използва комбинацията от течен кислород и керосин. Предположително причината за неуспеха , севернокорейските специалисти посочват ненадеждната работа на новия двигател.

По рано на 27 май южнокорейското Обеденинено командване на начлниците на щабове е съобщило , че е зафиксиран полет на предполагаема РН с военен разузнавателен спътник на КНДР. Ракетата е била изстреляна в 22:44 ( 16:44 наше ) в направление на Жълто море от района Точхани провинция в Северен Пхенян , където е разположен космодрума Сохе. Две минути след старта , ракетата е започнала да се визуализира над севрнокорейската акватория на части , от което южнокорейските военни са предположили , че стартът е неудачен и ракетата се е взривила.
КНДР са предупредили Япония за плановете си да изведат спътник на орбита в периода 27май - 4 юни.
Указаните от Северна Корея зони на пердположителното падане на степените на ракетата се намират в Жълто море , около западното крайбрежие на Корейския полуостров, и още една - около източните крайбрежие на Филипините в Тихия океан.
Няколко часа след уведомлението на КНДР , южнокорейските военни са провели въздушни учения близо до границата със Северна Корея с участието на около 20 изстребителя . Ученията са били за 'нанасяне на удари' , и са проведени за демонстрация на решимоста 'незабавно , решително и до край да се приключи с противника , ако той предприеме провокация' . От своя страна , президентът на Южна Корея - Юн Сок Ел е осъдил плановете на КНДР за извеждане на разузнавателни спътници и призовал международното съобщество 'решително да реагира' на това.
КНДР през ноември 2023 проведе успешен старт и изведе на орбита разузнавателния спътник 'Маллиген-1' . Стартът бе наблюдаван от председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ин. Той е отбелязал , че сега Пхенян получава възможност , отдалече да наблюдава своя противник и при необходимост да може да нанесе удар по него. Малко след това , севернокорейския ръководител няколко пъти е посетил Главното управление по аерокосмическа техника, където се е запознал със сники на американски и южнокорейски бази и подчертал необходимоста за развиване на пълноценна спътникова групировка , способна да предоставя на Въоръжените сили на КНДР 'ценна и наситена информация за враговете в реално време'
По мнение на южнокорейските военни , КНДР са успели да изведат своя първи военен разузнавателен спътник на стабилна орбита, но по всяка вероятност , той не фунционира , тъй като не се фиксират сигнали , които биха свидетлствали за предаване на някакви данни , включително изображения. Така погледнато се предполага, че 'Малиген-1' е бил експериментален апарат и бил използван да отработване на технологията за движение по орбита.
[РИА Новости]прочетена[230] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links