Роскосмос и НАСА се договориха за създаване на окололунна станция

Ръководителите на НАСА и Роскосмос по време на 68-я конгрес на Международната федерация по астронавтика в Аделаида (Австралия) са се договорили за създаване на окололунна станция Deep Space Gateway, по информация от ТАСС.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[01-10-2017] Роскосмос и НАСА се договориха за създаване на окололунна станция
Ръководителите на НАСА и Роскосмос по време на 68-я конгрес на Международната федерация по астронавтика в Аделаида (Австралия) са се договорили за създаване на окололунна станция Deep Space Gateway, по информация от ТАСС.


"На първият етап ще се строи орбитална част с перспектива за отработване на технологии на повърхноста на Луната и впоследствие на Марс. Извеждането на първите модули е възможно към 2024-2026" е казал директорът на Роскосмос Игор Комаров.
За тази цел , от Роскосмос са запланирали след 2020 да преразгледат проекта за Федералната космическа програма за 2016-2025.
"Нашето участие в създаването на станцията може да бъде създаването на от един до три модула и стандарти за унифициране на механизма за скачване за всички кораби , които ще се скачват със станцията" е казал за предварителните планове Комаров.
Директорът на Роскосмос по пилотираните програми Сергей Крикальов е заявил , че освен шлюзовия модул , страната може да разработи за Deep Space Gateway и жилищен модул. В момента се провежда разработка на единен стандарт за скачването на елемнтите на новата станцяи. По думи на Крикальов , те ще са приспособени за извеждане с помоща на американската свръхтежка ракета SLS (Space Launch System), а също така на руските 'Протон' и 'Ангара' .
Комаров е допуснал , че за извеждане на необходимите конструкции на окололунна орбита може да се използва създаваната на основата на ракетата от среден клас 'Съюз-5' - свръх тежка ракета.
Като резултат от преговорите по време на конгреса е станало подписването от руска и американска страна на заявление за намерения по проект за окололунна станция . По нататъчните детайли на програмата ще се обсъждат на следващи преговори. Не е изключено в проекта да вземят участие и Китай , Индия и други страни от БРИКС.
В момента Русия няма кораб за пилотирани мисии до Луната, но в Роскосмос се работи по създаване на лунна версия на кораба 'Федерация' , околоземната адаптация на която трябва да замени 'Съюз' , а също така свръхтежката ракета на основата на 'Съюз-5'
За лунната програма в САЩ се създава пилотираният кораб Орион и SLS. Единственият полет на този кораб на околоземна орбита бе през декември 2014, а изпитанието на комплекта Орион и SLS е запланирано в безпилотен режим за 2019. От НАСА са обещали да уточнят сроковете на реализацията на програмата SLS през октомври 2017.
Свръхтежкия носител на Боинг ще може да извежда на ниска опорна орбита от 70 до 130т. Корабът за многократно използване Орион , който се разработва от Lockheed Martin, ще може да вози до 6 астронавта.
[www.lenta.ru]прочетена[270] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft