Най-голямата виртуална вселена е създадена в Китай

Група учени от Китай е създала най-голямата виртуална Вселена За целта, учените са използвали най-производителния в света суперкомшютър Sunway TaihuLight.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-08-2017] Най-голямата виртуална вселена е създадена в Китай
Група учени от Китай е създала най-голямата виртуална Вселена За целта, учените са използвали най-производителния в света суперкомшютър Sunway TaihuLight.

По думи на експертите , моделирането на космоса позволява да се търсят най-перспективните за изследване райони . Заедно с това учените са пресъздали ражането и ранното разширяване на Вселената в продължение на десетки милиона години след Големия взрив. Те са добавили , че това е само 'тренировка' за суперкомпютъра , който използва 10милиона процесорни ядра.
Главния учен от групата, която е провела изследването - Гао Лян е разказал , че симулацията е продължина малко над 1 час. Но пресъздадената Вселена е била пет пъти по голяма от тази , която са моделирали астрофизици от Цюрихския университет през юни в продължение на 80ч.Гао Лян е добавил , че се е наложилоо процеса да бъде спрян , тъй като компютъра е имал и други задачи.
За ноември 2016 Sunway TaihuLight заема първо място в рейтинга на суперкомпютрите ТОП500. Неговата производителност е 93 петафлопса , което е 2.5 пъти повече от неговия конкурент 'Тяньхе-2'. Пиковата мощнотст достига 125.43 петафлопс , против 54.9 петафлопс за 'Тяньхе-2'. Sunway TaihuLight също е заел трето място в списъка с енергоефективни суперкомпютри.
[www.lenta.ru]прочетена[101] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft