Ядрото на Слънцето се върти аномално бързо , според ново изследване на учени.

Ядрото и вътрешните слоеве на Слънцето се въртят примерно около 4 пъти по бързо от неговата повърхност , което противоречи на всички общо приети представи за неговото устройство, се казва в статия публикувана в Astronomy & Astrophysics.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-08-2017] Ядрото на Слънцето се върти аномално бързо , според ново изследване на учени.
Ядрото и вътрешните слоеве на Слънцето се въртят примерно около 4 пъти по бързо от неговата повърхност , което противоречи на всички общо приети представи за неговото устройство, се казва в статия публикувана в Astronomy & Astrophysics.

"Най-правдоподобното обяснение за тази загадка - ядрото се върти по бързо от неговите външни слоеве благодарение на енергията , която е натрупана преди 4.6 милиарда години , когато светилото е започнало да се формира. Това е голяма изненада за нас, и ние вярваме , ч сме открили реални следи за това как е изглеждало Слънцето в момента на неговото раждане" е казал астрофизика Роджер Ульрих от уноверситета в Калифорния в Лос-Анжелис.
Скороста на въртене на звездата около своята ос е важна характеристика за астрономите , тъй като позволява да се изчисли възраста на светилото , неговия тио и ида се разбере колко често стават 'звездотресения' вътре в него , и има звездата спътници. Като правило младите звезди се въртят по бързо от старите, което учените изпозлват при търсенето на 'двойници ' на Слънцето и 'новородени' небесни тела.
Наблюденията за последните 40-50г , както казва Ульрих , указват на това, че недрата на Слънцето трябва да ссе въртят около оста със същата скорост с която се въртят и външните слоеве, на базата на което са построени много други представи за поведението и структурата на звездата. Да се проверят тези хипотези е невроятно сложно, тъй като следите от въртенето на недрата на светилото , така наречените хидродинамически гравитационни вълни , не е възможно да бъдат видяни на неговата повърхност , защото те не достигат до там.
Ульрих и неговите колеги са успели да проследят тяхното движение през недрата на Слънцето , наблюдавайки друг тип вълни, сейзмични колебания, които възникват в дълбините на светилото по време на 'слънцетресения' . Тези процеси се наблюдават вече няколко десетилетия от сондите SDO, SOHOи други космически обсерватории, но тези колебания не пазят в себе си информация за устройството на ядрото и на дълбоките слоеве на недрата на светилото.
Авторите наизследването са предположили , че сейзмични вълни може да взаимодействат с техните 'роднини' гравитационните , ако се движат в посока на ядрото на Слънцето и след това се връщат назад. Тези взаимодействия от своя страна , трябва да се отразяват в това , как се изменя тяхната структура с течение на времето.
Подобни идеи , както отбелязва ученият , са възниквали в други колективи и по рано , но проверката е била фактическа невъзможна , поради това , че гравитационните вълни в недрата на Слънцето са много бавни , едно тяхно колебание , може да отнема от няколко дни до няколко месеца. Поради това учените не са се опитвали да търсят техни следи в това как точно се изменят по бързите сейзмични вълни.
Сондата SOHO наблюдава Слънцето вече над 16 години , което е позволило на Ульрих и неговия екип да започне търсене на подобни аномалии в архивните данни с помоща на супер компютър.
Този анализ е разкрил много интересно нещо , в което астрономите отначало не са повярвали - оказало се , че честота на гравитационните вълни в ядрото на Слънцето не съвпада с тази която е характерна за неговите външни слоеве. Както са показали пресмятанията на учените , ядрото на светилото трябва да се върти примерно 4 пъти по бързо , от външните слоеве, и да прави едно завъртане около оста за седмица а не за 28-30 дни както повърхноста на Слънцето.
Защо така се получава , засега не е ясно , но Ульрих и неговите колеги смятат , че въртенето на външните слоеве на Слънцето се забавят от слънчевия вятър , който постоянно се изхвърля от неговата повърхност. Освен това , тяхното въртене може да се забавя от слънчевите петна и други магнитни структури в около повърхностните слоеве на светилото.
[РИА Новости]прочетена[205] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft