Американската федерална комисия по телекомуникации (FCC) е разрешила на SpaceX извеждането на орбита до 7500 нови спътника

От FCC са издали окончателно разрешение за извеждане на орбита на спътниците Starlink v2.0. Това ще има решаващо значение за плановете на SpaceX за раширяване на спътниковата групировка и стартирането на своя сервис по целия свят.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-12-2022] Американската федерална комисия по телекомуникации (FCC) е разрешила на SpaceX извеждането на орбита до 7500 нови спътника
От FCC са издали окончателно разрешение за извеждане на орбита на спътниците Starlink v2.0. Това ще има решаващо значение за плановете на SpaceX за раширяване на спътниковата групировка и стартирането на своя сервис по целия свят.

"Нашето разрешение позволява на SpaceX да започне разполагането на спътници Starlink от второ поколение", - се казва в документа на FCC.
Но следва да се отбележи , че Комисията не е удовлетворила напълно заявката на SpaceX, която искаше разполагането на общо 29988 спътника. На това регулаторът е заявил следното: " В момента ние отлагаме действията по останалата част от заявката на SpaceX ". Комисията също така е наложила някои условия на плана на компанията по разполагането на нови спътници. От FCC заявяват , че са съвели ограничение на количеството спътници , за да 'се отстранят опасенията на другите оператори по повод на образуването на космически боклук"
На текущия момент SpaceX е извел на орбита общо 3558 спътника , 3268 - от тях се намират на орбита, а 2939 - са в експлоатация. До сега SpaceX вече имаха едно разрешение за извеждане на 7500 нови спътника Starlink, но конкурентите в лицето на Viasat и Dash Network които се бореха за отмяна на това решение и забрана на извеждане на големи количества спътници в бъдее. Независимо от това , е отложен въпроса за останалите спътници от групировката, фактът за приетото решение на FCC за извеждане на спътниците от ново поколение може да се брои за победа на SpaceX . А резултативното 'рарешено' количество апарати , по всяка видимост ще бъде достатъчно поне то времето , когато системата Starlink заработи на пълни обороти и докато дойде време да се извеждат нови количества спътници .
Освен това , обикновено , количестовто спътници в заявките , винаги превишава необходимото. По този начин , компаниите се опитват 'да зарезервират спектър от честоти" ( може да си припомним спътниковата атака на FCC по рано през тази година, когато 9 компании едновременно заявиха желанието си за разполагане по 38 000 спътника на орбита, разбира се такова количество апарати няма да се извеждат едновременно от всички компании , но при разрешение , това им позволява да 'заемат място' за бъдеща конкуренция в сферата на нискоорбитални интернет сервиси , а също така дава възможност за банална препродажба на тези места на други операти ) .
Но заедно с това , за да може напълно да се подсигурят необходимите планове по 'услугата' Starlink и запас за бъдещее , SpaceX , по всяка вероятност ще се бори за извеждане на голямо количество спътници , особенно с прогреса по разработването на системата Starship.
Компанията прави залог на своята спътникова групировка , защото имено тя трябва да 'храни' наистина космическите марсиански планове на SpaceX .
[Новости Космонавтики]прочетена[75] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft