Японският модул SLIM трябва да кацне на Луната на 20 януари.

Японският изследователски модул SLIM , според предварителните планове, трябва да кацне на Луната около 20 януари 2024г. Това са съобщили от телеканала NHK

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-12-2023] Японският модул SLIM трябва да кацне на Луната на 20 януари.
Японският изследователски модул SLIM , според предварителните планове, трябва да кацне на Луната около 20 януари 2024г. Това са съобщили от телеканала NHK

Според представената информация , апаратът трябва да заеме орбита около Луната в края на декември. След което специалистите от Японското агенствто за аерокосмически изследвания ще проведе проверки и корекция на курса преди началото на спускане към повърхноста. Прилуняването ще продължи около 20 мин от началото на снижаването.
Първоначално JAXA планнираше , кацането на повърхноста на Луната да стане през втората половина на февруари 2024. Модулът бе изведен в космоса от космодрума Танегасима на 7 септември 2023. SLIM е с височина 2.4 м и маса 200кг и е предназначен за изучаване на кратерите и релефа на Луната с помоща на технологии аналогични в системите за разпознаване на лица. Апаратът е снабден със специална камера , която ще позволи да се измерва съдържанието на желязо и др елементи в почвата.
Японският модул може да кацне в определено място на Луната с погрешност не по голяма от 100м. Получените от апарата данни , се предполага да бъдат използвани в рамките на лунната програма Артемис на НАСА. В случай на успех , Япония ще стане петата страна в света , която е реализирала кацане на Луната. Досега това успяха да направят СССР, САЩ , Китай и Индия.
[ИтарТасс]прочетена[576] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links