Извеждането в космоса на най-скъпият в света телескоп ще бъде отложено още с година.

Извеждането в космоса на телескопа 'Джеймз Уеб' , най-скъпата обсерватория в света, може да бъде отложено за края на 2019 или началото на 2020, поради проблеми в системата за разгръщане на главното огледало.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-03-2018] Извеждането в космоса на най-скъпият в света телескоп ще бъде отложено още с година.
Извеждането в космоса на телескопа 'Джеймз Уеб' , най-скъпата обсерватория в света, може да бъде отложено за края на 2019 или началото на 2020, поради проблеми в системата за разгръщане на главното огледало.

"Ще ни бъде много трудно да се впишем в текущата програма за старт на мисията. Ние се надяваме, че ще завършим всички проверки и ще изведем телескопа в космоса примерно след около година и половина. " това е завил Грег Робинсон , зам директор в директората по научни мисии в НАСА.
Новият телескоп 'Джеймс Уеб' (James Webb Space Telescope, JWST) е официалната замяна на орбиталния телескоп 'Хабл' , който работи на орбита вече 25 години.
Първоначално , новият апарат трябваше да полети през 2014, но прекалено високите разходи за неговото построяване и изоставане от графика принудиха НАСА да отложи старта за септември 2015, после за октомври 2018, а след това за юли 2018. Конгреса на САЩ нееднокрано се опита да 'закрие' проекта поради изоставне от графика и излизане от рамките на бюджета.
През началото на 2016, инженерите от НАСА заявиха за потенциално големи проблеми с телескопа - акселерометрите, установени на корпуса на телескопа зафиксиаха не локализирани аномалии по време на вибрационни тестове. Това застави НАСА да направи детайлна проверка на телескопа , тъй като подобни анамалии може да са признак на повреди или пукнатини в инструменти или в корпуса на 'Джеймс Уеб'
След проверката се оказа , че проблеми действително има , и те са не в конструкцията на самия телескопа , а в специалната система за закрепване , която удържа листата на огледалото на място и не им дава да се отворят.
Работата е в това ,че 'Джеймс Уеб' , поради своите големи размери ще бъде изпратен в космоса в сгънат вид. Неговото гигантско огледало с диаметър 6.5м и екран с аналогични размери , защитаващ огледалото от Слънцето , са разделени на три части - листа, които ще полетят в сгънат вид , и ще се разтворят едва след извеждането на телескопа в космоса.
По информация от SpaceNews, проблемите с закрепването , които специалистите от НАСА са изучавали и са се оптиовалид а ликвидират почти през цялата изминала година , 'са изяли' фактически всичкото резервно време , което първоначално е било заложено в програмата по построяването на телескопа в случай на появяване на различни форс мажорни обстятелства.
По тази причина , както смятат ревизорите от НАСА, извеждането на обсерваторията в космоса ще се състои не по рано от лятото на 2019, ако всички останали фази от проверките и подготовката преминат идеално , без проблеми и забавяния. Което е крайно малко вероятно , поради това , извеждането на 'Джеимс Уеб' може да бъде отложено а втората половина на 2019 или началото на 2020г.
Това автоматически означава, че проекта още повече ще излезе от рамките на бюджета, което път води отново до конфликти на НАСА Конгреса и Белия Дом, които предпочитат да влагат нови средстава в програмата за освояването на Луната , а не в научни космически проекти.
Допълните сложности може да създаде и това , че ревизорите от НАСА смятата ръководството на мисията за главен виновник в появяването на тези забавяния , тъй като те са игнорирали препоръките от НАСА за прсмятане на всички рискове , които са били озвучени още през 2012 , след първото отлагане на сроковете за извеждане в космоса на 'Джеймс Уеб'
[РИА Новости]прочетена[359] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft