Успешен старт на Crew Dragon в безпилотен режим

Първият старт на новия американски космически кораб Crew Dragon без екипаж към МКС бе реализиран на 2 март 2019. РН Falcon-9 на компанията SpaceX стартира успешно в 2:49 местно време ( 9:49 наше ) от стартова площадка 39А на Кейп Канаверал .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-03-2019] Успешен старт на Crew Dragon в безпилотен режим
Първият старт на новия американски космически кораб Crew Dragon без екипаж към МКС бе реализиран на 2 март 2019. РН Falcon-9 на компанията SpaceX стартира успешно в 2:49 местно време ( 9:49 наше ) от стартова площадка 39А на Кейп Канаверал .

Както са съобщили от SpaceX, корабат е с маса 6т и е модифицирана версия на товарната капсула Dragon, която от 2012 нееднократно доставя товари до МКС. В рамките на този полет, на борда има около 200кг товари , а също така манекен в скафандър. В случай на проблем проблем при старта , ще се задействат установените 8 маневрени двигатели SuperDraco,които имат за задача да отдалечат кораба от проблемната РН.

Скачването ще бъде с допълнитени мерки за безопасност
Скачването с МКС е запланирано за 10:30 наше време на 3 март . По рано зам ръководителя на програмата МКС в НАСА Джоел Монтелбано , на брифинг в Космическия център Джон Кенеди в щата Флорида е съобщил , че представители на НАСА и Роскосмос са обсъдили притесненията на руската страна по повод на предстоящия старт и скачване на новия КК и са достигнали до съгласие по повод на протокола за сближаване на кораба с МКС. По негови думи , от Роскосмос са поискали някои допълнителни мерки за безопасност за станцията. По рано от Роскосмос заявиха , че скачването на американски кораби към МКС може - при някои сценарии да създаде допълнителни рискове за екипажа на станцията и за самата станция.
Както са пояснили от SpaceX, при изпращане към МКС на стандартна товарна капсула - тя биваше захващана с помоща на дистанционния манипулатор , който се управлява от член на екипажа, след което капсулата се доближава към шлюз за скачване. Crew Dragon ще се скачва с МКС в автоматичен режим , използвайки нов възел за скачване , който бе установен на МКС през 2016. След скачването , членовете на МКС - руснака Олег Кононенко , американката Ан Макклей и канадеца Давид Сен-Жак ще разтоварят кораба.
На 8 март в 9:30 наше време е запланирано разкачването на Crew Dragon от МКС а в 14:30 ще бъдат включени спирачните двигатели на кораба и по план в 15:45 корабът с помоща на парашути ще се приводни в Атлантическия океан.
След кацането , специалистите от SpaceX и НАСА ще проведат подробен анализ на работата на системите на кораба и в случай , ако всичко премине планово , през юли ще се проведе старт на кораба с пилоти Бобо Бенкен и Дъг Харли . Те трябва да останат на МКС няколко седмици. Ако технич полет също бъде успешен , то НАСА ще вземе решение по сертифицирането на Crew Dragon за редовни полети.
[ИтарТасс]прочетена[60] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft