Учени откриха нова малка планета в покрайнините на Слънчевата система

Астрономи откриха още една малка планета в Слънчевата система, опитвайки се да открият загадъчната планета 'Хикс' . Това откритие повишава шансовете , че тази планета съществува - се казва в статия публикувана в Astronomical Journal.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[02-10-2018] Учени откриха нова малка планета в покрайнините на Слънчевата система
Астрономи откриха още една малка планета в Слънчевата система, опитвайки се да открият загадъчната планета 'Хикс' . Това откритие повишава шансовете , че тази планета съществува - се казва в статия публикувана в Astronomical Journal.

"Тези далечни светове , може да се нарекат своеобразни пътни знаци , които ни показват пътя към планетата 'хикс' . Колкото повече от тях намерим , толкова по добре разбираме как са устроени покрайнините на Слънчевата система и как тази планета, ако тя съществува , 'дирижира' тяхното движение" е заявил Скот Шеппард от Института Карнеги във Вашингтон (САЩ)

Неотдавна учените откриха няколко планети джуджета и други обекти в покрайнините на Слънчевата система , доказвайки , че 'живота' в нея не завършва с орбитите на Нептун и Плутон и че големите небесни тела продължават да се срещат и на по далечни разстояния.
През 2014, Шеппард и неговия колега Чад Тръхилиьо заявиха , за откриването на 'Байден' плутоноида 2012 VP113, който в най далечната си точка е на разстояние 12 милиарда км от Слънцето , а през 2015 откриха малката планета V774104, която се отдалечава още повече.
През последните няколко години , както разказват учените , те се занимават с търсене на загадъчната планета 'хикс' - евентуалния пети газов гигант на Слънчевата система, намеци за съществуването на който бяха намерени от Константин Батигин и Майкъл Браун в данните събрани от Трухильо и Шепард по време на наблюденията на Байден .
Преди две години , Трухильо и Шепард откриха три малки планети , въртящи се по нобичаен начин - крайно разтеглени траектории . Откритието бе направено при опитите да се намери планетата 'хикс' . Тогава учените не успяха да намерят тайнствената планета , но откритието на трите малки планети , затвърди тезата за съществуването на газовия гигант на Батигин и Браун.
Анализирайки движението на тези малки планети , а също така на Байден и ред други небесни тела след орбитата на Плутон , учените са обърнали внимание на това, че техните орбити много си приличат. Това ги е навело на мисълта , че други подобни планети , ако същетвуват между Плутон и облака на Оорт , то трябва да са примерно на същото място .
Водейки се от тази идея , учените са продължили наблюденията , фокусирайки своето внимание и обективите на телескопите към тези участъци от небето , през които преминават 'допустимите' орбити на подобни планети. Подобна тактика бързо е дала резултати - Трухильо и Шепард са успели да открият още една малка планета само година след откриването на предишните три.
Този обект , който е получил официалното название 2015 TG387 и неофициалното Гоблин , е подобен по своите свойства на Байден и другите съседи. Той има диаметър около 300км , което го отнася към малките планети от средни размери , и се движи по разтеглена орбита , отиваща далеко в облака на Орт.
Най близката точка в която прелита този обект е на 65 астронимически единици , а най далечната на 1200 а.е. Това прави Гоблин , третата по отдалеченост малка планета - само Байден и Седна се сближават със Слънцето а по далечени разстояния от 2015 TG387 .
Най интересната част е , че добавяйки тази планета в компютърния модел на Слънчеватата система , в който е предвидено съществуването на планетата 'хикс' , модела повишава стабилноста си. Това , както отбелязва Шепърд , указва на това , че планетата 'хикс' действително съществува , ако тя не съществуваше , то тогава добавянето на новата малка планета в модела , би предизвикала нестабилност.
Друга интересна особеност е ,че пресмятанията указват , че планетата на Батигин и Браун , може да се движи по ретроградна орбита , въртейки се в противоположно по отношение на Слънцето и болшинството други обекти в Слънчевата система. Както смятат учените , откриването на други малки планети , подобни на Гоблин , ще затвърдят тази хипотеза.
"Следва да се има в предвид , че нашите пресмятания и наблюдения не говорят за задължителното съществуване на планетата 'хикс' . От друга страна , те свидетелстват , че в покрайнините на Слънчевата система действитело има някакъв голям обект" казва в заключение Трухильо.
[РИА Новости]прочетена[116] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft