Учените са създали бактериална батерия, която по ефективност е по добра от почти всички растения

Американски учени са разработили биогенератор на електричество на основата на бактерии и нанопроводници от силиций. Уредът може да произвежда енергия, кислород и органика на Марс , използвайки вода и въглероден двуокис. Описанието на разработката е публикувано в списание Joule.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-04-2020] Учените са създали бактериална батерия, която по ефективност е по добра от почти всички растения
Американски учени са разработили биогенератор на електричество на основата на бактерии и нанопроводници от силиций. Уредът може да произвежда енергия, кислород и органика на Марс , използвайки вода и въглероден двуокис. Описанието на разработката е публикувано в списание Joule.

"По същество , това което е нужно за работата на тези батерии - да се постави на слънчева светлина и да се даде на микробите шанс да свършат своята работа. Друг важен плюс в тази биосистема е в това , че бактериите може да се размножават.Това е важно за далечните космически полети, при които се брои всеки грам " е казал за работата на уреда един от нейните разработчици, професор от Калифорнийския университет Бъркли ( САЩ ) Пейдун Ян.
През последните пет години , под въздействието на американския предпренимател Илън Мъск ,учните започнаха сериозно да се замислят за колонизацията на Марс и други потенциално обитаеми планети . За това е нужно да се решат два проблема - да се научим да произвеждаме от местните ресурси енергия, кислород , вода и храна.
Сега специалистите от НАСА планират решението на рази задача с използването на компактни ядрени реактори с рамерите на голям куфар, които може да работят на повърхноста на Марс и в безвъдушното космическо пространство . Първите работни прототипи на подобни генератори , които може да изработват около 40 киловата енергия и топлина , специалистите планират да създадат след около 3 години.

Биоколонизация на Марс

Ян и неговите колеги предлагат да заменят ядрените реактори на по екологияески безопасни установки , в които енеригията се изработва не в резултат на разпадване на уран-235, а бактерии от вида Sporomusa ovata.
Тези микроби има относително рядка и при това полезна особенност - те могат да захващат свободните електрони от околната среда и да ги използват за това , да разрушават въглеродния двуокис и да произвеждат хранителни вещества. Съответно , те може да се 'включат' към слънчева батерия , за да може едновремено да се призвежда електронергия и органика.
Следвайки тази идея , учените са отгледали своеобразна 'гора' от силициеви нанопроводници, които може да поглъщат светлината и изпускат електрони в околната среда . Учените са добавили с култура от Sporomusa ovata, като са подбрали за бактериите такава течна среда на обитание , която не пречи на работата на генератора и помага на бактериите да растат.
По думи на учените , подобна система преобразува около 3.6% от поглъщаната енергия в оцет и подобни на него органически съединения , изработвайки при това кислород. Подобен показател на ефективност значително остъпва на най-новите неорганически слънчеви батерии , КПД на които е над 20% , но при това превъзхожда практически всички съществуващи растения , може би освен захарната тръстика.
Както се надяват учените , следващите версии на подобни биобатерии , ще може да произвеждат други видове органика , а също да са по ефективни . Подобни системи по мнение на Яна , ще помогнат на колонизаторите не само на Марс, но може да станат универсална основа за системи за подържане на живота за продължителни експедции в далечния космос.
прочетена[160] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft