Solar Orbiter и BepiColombo ще прелетят покрай Венера на 9 и 10 август

Автоматическите космически апарати Solar Orbiter и BepiColombo ще прелетят на планетата Венера на 9 и 10 август 2021. Това са съобщили в понеделник от ЕКА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-08-2021] Solar Orbiter и BepiColombo ще прелетят покрай Венера на 9 и 10 август
Автоматическите космически апарати Solar Orbiter и BepiColombo ще прелетят на планетата Венера на 9 и 10 август 2021. Това са съобщили в понеделник от ЕКА.

"Solar Orbiter и BepiColombo ще влязат в историята по освояване на космоса , прелитайки над Венера с интервал само 33ч на 9 и 10 август. " са подчертали от ЕКА. В съобщението се уточнава, че гравитационната маневра поракй Венера е необходима за насочването на апаратите към Меркурий , който е за BepiColombo е главна цел , а за Solar Orbiter главна цел е изследването на Слънцето.
"Това двойно облитане дава безпрецедентна възможност да се изучи околната среда на Венера от различн точни едновременно. При това такива зони , които обикновенно не се посещават от специални орбитални изследователски апарати" отбелязват от ЕКА.
Първи покрай Венера ще прелети апаратът Solar Orbiter , който е създаден в партньорство между ЕКА и НАСА. Това ще стане на 9 август в 7:42 ( наше време ) . Прелитането ще е на височина около 7995км от повърхноста на планетата. В рамките на своята мисия Solar Orbiter вече направи една гравитационна маневра около Венера на 27 декември 2020г.
Втори към Венера ще се приближи BepiColombo, създаден от ЕКА в партньорство с Японското агентство за аерокосмически изследвания . Прелитането ще започне от 16.48 на 10 август и ще е на височина около 550км от повърхноста на планетата. Това прелитане също е второ за този апарат, на 15 октомври 2020 беше първото. За икономия на гориво по време на своя полет BepiColombo, според запланираната програма , ще направи девет гравитационни маневри - една около Земята, две около Венера и шест около Меркурий.
Две от трите камери за наблюдение на BepiColombo ще правят черно бели снимки както във фазата на максимално приближаване , така и през следващите дни , в процеса на отдалечаване. Снимките след това постепенно ще бъдет изпращани към Земята. Топловизорния прибор SoloHIм който е установен на Solar Orbiter, ще позволи да се наблюдава тъмната страна на Венера. Както отбелязват от ЕКА , "данните събрани по време на тези полети ще бъдат полезни в частност и за бъдещият орбитален апарат на ЕКА - EnVision, който е запланиран за 30 те годин на този век"
Според плановете на ЕКА , 'през ноща на 2 октомври BepiColombo за първи път ще види своята основна цел , реализирайки първото от шесте прелитания около Меркурий, като това прелитане ще е само на 200км от повърхноста" . А по повод на Solar Orbiter, то на 27 ноември , тъй направи совоето последно прелитане покрай Земята на разстояние 460км , слагайки начало на своята основна мисия. Сондата в бъдеще ще продължи да облита Венера , за да може постепенно да увеличи наклона на своята орбита , което ще му позволи по добре да наблюдава неизследваните полярни области на Слънцето.
[Новости Космонавтики]прочетена[151] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft