Сондата на НАСА Parker Solar Probe е прелетяла през основата на коронално изригване

Американската слънчева сонда Parker Solar Probe, за първи път в историята , е прелетяла през основата на коронално изригване и е получила първа информация за свойствата на материята там при едно от сближаванията на апарата със Слънцето. Резултатите са публикувани в списание Astrophysical Journal.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-02-2023] Сондата на НАСА Parker Solar Probe е прелетяла през основата на коронално изригване
Американската слънчева сонда Parker Solar Probe, за първи път в историята , е прелетяла през основата на коронално изригване и е получила първа информация за свойствата на материята там при едно от сближаванията на апарата със Слънцето. Резултатите са публикувани в списание Astrophysical Journal.

"Ние за първи път измерихме свойствата на частиците и полетата в околностите на основанието на коронално изригване , през което сондата Astrophysical Journal премина по време на сближаване със Слънцето. В този момент , космическият апарат се е намирал само на 14 слънчеви радиуса от повърхноста на светилото. Резултатите от тези измервания говорят за това , че основата на изригването на слънчевата плазма много силно се отличават от свойствата на всички останали части " пишат изследователите .
Мисията Parker Solar Probe (PSP) бе изведена в космоса през август 2018 за решаване на една от най-амбициозните задачи в историята на астрономията и космонавтиката - сближаване със Слънцето на минимално възможни разстояния - примерно шест милиона км. В крайна сметка работата на Parker Solar Probe (PSP) ще завърши с гмуркане в атмосферата на светилото , което ще стане , както смятат учениет в средата на текущото десетилетие.
По текущите планове на НАСА , този апарат ще прелити през короната на светилото 24 пъти , постепенно приближавайки се до повърхноста на Слънцето . Parker Solar Probe е оборудвана с термо екран от въглеродни материали с дебелина 11см и ширина няколко метра , които ще го защитят повреди в рамките на тези прелитания.
Научният колектив , под ръководството на Дейвид Маккомас ,професор от Принстонския университет (САЩ) са открили в рамките на анализа на данните , събрани от Parker Solar Probe по време на десетото сближаване със слънцето перз номеври 2021, че в рамките на това релитане ,сондата е прелетяла през основата на коронално изригване на плазма и прекарала вътре е образованието около 2 ча. Подоби изхвърляния на слънчева материя често пораждат геомагнитни бури , а също така представляват заплаха за орбиталните групировки от спътници на орбита около Земята.
Както отбелязват астрономите , 'срещата' на американската сонда и короналното изригване е дало на учените уникална възможност да изучат строежа на струпванията от плазма . Особенна ценност за иследователите е това, че Parker Solar Probe е преминала през изригването на минимално разстояние от Слънцето , още преди това, структурата на облака от слъчева плазма да е успяла да промени своите свойства в резултат от взаимодействието с междупланетната среда.
Учените са открили , че вътре в основата на изригването напълно отсъстват тежки и леки йони с ниски енергии, които обикновенно приссътват в в слънчевият вятър и челната част на изригванто . Освен това астрномите не са открили резки разлики в силата , насоченостаи др свойства на магнитното поле на границата между октритито пространство и основата на изргиването , което не е типично за други изучени прояви на слънчевата активност.
Засега учените не могат да дадат обяснение на аномалиите , но те предполагтат, че тези разлики са потенциално свързани с това, че Parker Solar Probe е пролетяла само по края на основата на изригването и не е преминала през централните части. Новите прелитания на Parker Solar Probe в околностите на Слънцето може да дадат по точни отговори на тези въпроси е казал в заключение професор Маккомас .
[Новости Космонавтики]прочетена[205] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links