Русия възобновява разработването на РН за многократно използване

В руският държавен ракетен център 'В.П.Макеев' разработват ракета за многократно използване. Това е съобщил генералния конструктор на предприятието Владимир Дегтяр пред журналисти.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-01-2018] Русия възобновява разработването на РН за многократно използване
В руският държавен ракетен център 'В.П.Макеев' разработват ракета за многократно използване. Това е съобщил генералния конструктор на предприятието Владимир Дегтяр пред журналисти.

По негови думи , това ще бъде ракета за многократно използване , едно-степенна , с вертилано излитане и кацане , именувана - 'Корона' . Проектът е бил замразен през 2012 , а сега отново възобновен.

Дегтяр е отбелязал , че на текущия момент в САЩ вече е отработена технологията за меко кацане на първа степен на РН Falcon на компанията SpaceX. "Нашата разработка - РН 'Корона' за разлика от американската няма отделяеми степени и фактически е космически кораб за меко излитане и кацане, което отваря възможности за реализация на далечни междупланетни полети с екипажи на борда" е заявил той.
Ракетният център 'В.П.Макеев' е едно от най-големите конструкторски центрове в Русия по разработка на ракетно космическа техника. От 1992 до 2012 в този център се разработва 'Корона' , в частност са определени ключовите технически и технологически решения. След което проекта в бил замразен поради липса на финансиране.
Първата степен на РН Falcon 9 на компанията SpaceX може да бъде използвана повторно . На нея е установено оборудване за връщане на Земята и вертикално приземяване на площадка за кацане или на плаваща платформа. През октомври 2017 при едно от приземяванията , степента се запали веднага след кацането на морската платформа.
През декевмри , друга американска компания - Blue Origin проведе поредно успешно изпитание многоразовата системау New Shepard 3. Стартът и приземяването на модернизираната капсула бе признато за успешно.
[www.lenta.ru]прочетена[143] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft