Украина продава на Китай съветски лунни технологии

Украина ще продаде на Китай техологията по създаването на 'Блок-Е' на съветския спускаем лунен модул, на който в ракя на 1960-1970 в СССР се планираше да кацнат първите космонавти на повърхноста на Луната. В рамките на сделката , КБ'Южное' ще пресъздаде конструкцията от преди 50 години , а съответната документация в оцифрован вид ще бъде предадена на Китай.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-07-2017] Украина продава на Китай съветски лунни технологии
Украина ще продаде на Китай техологията по създаването на 'Блок-Е' на съветския спускаем лунен модул, на който в ракя на 1960-1970 в СССР се планираше да кацнат първите космонавти на повърхноста на Луната. В рамките на сделката , КБ'Южное' ще пресъздаде конструкцията от преди 50 години , а съответната документация в оцифрован вид ще бъде предадена на Китай.

В СССР се планираше първият космонавт да полети кацне на Луната на лунният кораб Л3. Той се състоеше от два модула , орбитален и спускаем , като се предвиждаше да бъде извеждан в космоса с свръхтежката ракета Н-1. Спускаемият модул на Л3 събира един човек , а орбиталния двама . Т.е. на Луната може да се окаже само един космонавт , вторият трябваше да чака на окололунна орбита. В скачено състояние , преместването на космонавтите от единия модул в другия може да се напрви само с излизане в открития космос.
Съветската конструкция на лунния кораб Л3 се отличава от американския Аполо. Американския спускаем модул може да съъбира двама човека. И като второ , съветския апарат за излитане и кацане трябваше да използва един и същи 'блок Е' , докато американския вариант имаше два различни двигателя - един за кацане и един за излитане.
В комплект Н-1и Л3 никога не е тествана , всичките четири полета на Н-1 бяха неуспешни , но три безпилотни старта на Л3 проведени на ракета 'Съюз-Л' са преминали успешно. СССР с помоща на Л3 планираха да изпратят космонавти на Луната преди САЩ. Програмата Н-1 Л3 не беше завършена и бе закрита през 1974 поради неудачните изпитания на Н-1 , смяна на ръководството на съветсткият ракетно космически отрасъл и разочарованията от успехите на американската лунна програма . Въпреки това , след програмата Н-1 Л3, съветския космичекси отрасъл придоби в свое разпореждане ред перспективни технологии свързани преди всичко с ракетните блокове на Л3 .
'Блок-Д' разработен от РКК 'Енергия' се използва в модернизираните версии в качеството си на горна степен ( допълнителен ускорител ) за ракетите от семейстовото 'Протон' и 'Зенит' . Именно 'Блок-Д' позволи на СССР през 1974 да достигне геостационарна орбита. Основен разработчик на 'Блок-Е' бе КБ'Южное', като дейностит по създаването на блока започнаха през 1965г. На базата на силовите агрегати от 'блок-Е' в 'Южное' създадоха двигалтел за леката ( четвърта ) степен AVUM (Attitude Vernier Upper Module) на европейската ракета Вега.
Инженерите от КБ 'Южное' под ръководството на Михаил Янгел при създаването на 'блок-Е' трябваше да решат ред нетривални задачи. Между които - стартиране на двигателя в безтегловост ( разделяне на течната от газовата фаза в горивните резервоари ) , температуран режим и минимизация на масата на блока. 'Блок-Е' може да се смята за един от най-сложните елементи на Л3, закупуването на тази технология , ще позволи на Китай съществено да икономиса на стойноста на разработката на аналози и да спечели време , което в ракйна сметка щ ускори кацането на първият тайконавт на Луната.
Височината на 'Блок-Е' достига 1.72м , диаметър 2.38 , маса 525кг. В качеството на гориво се използва несиметричен миметилхидразин , окислител - азотен тетраоксид. Ракетния блок включва в себе си два двигателя - основен 11Д1411 (РД858) и резервен 11Д412 (РД859). Първият може да се стартира два пъти ( при кацане на Луната и при старта от нея ) , вторият е предвиден за едно пускане ( в случай на отказ на основния двигател при кацане и за застраховка при старта ) . 'Блок-Е' е преминал успешно наземни тестове , всичките три полетни изпитания в рамките на Л3 бяха успешни . Към 1974 в УССР са били създадени около 20 'блока-Е'.
Независимо от различната реализация на схемите за кацане и старта на спуакемите модули Л3 и Аполо , не бива да не се отбележи универсалноста на решението което са предложили в УССР. Това е оценила Китайската страна , която е помолила специалистите от КБ'Южное' да произвседат първоначалния вариант на 'блок-Е' , използвайки съвремените средства на проектиране и системи за управление. При това, пресъздадения 'Блок-Е' ще остане в Украина , а съответната проектна документация ще бъде предадена на Китай, украинските специалисти са обещали да помогнат ворганизацията на производството на 'блок-Е' или негови аналози в Китай.
Засега не е известно какво точно от 'блок-Е' ще вземат китайците за създаването на собствения си лунен кораб. Анатолий Зак , който е участвал в проведената в Днепропетровкс кръгла маса 'Съзадавне на Лунна база . Основни стъпки и аспекти на реализация' , предполага , че Китай ще мащабира съветския проект на лунен модул за кацане , благодарение на което на Лунатта ще може да попадне не един а два или даже три тайконавта.
"Потенциала на Украина все още не е толкова висок, за даможе самостоятелно да освоява Луната. Ние трябва да се интегрираме в световното космическо съобщество с Китай , Америка или ЕКА . А това , че ние може да направим някой неща най-добре , ще ни помогне да ни вземат като съучастници в мисии" е обозначил позицията на страната по въпроса за колонизацията на Луната , академик на Наиционалната академия на науките на Украина Ярослав Яцкив на кръглата маса на 26 май в КБ'Южное'.
Всичко това показва , че съветските космически разработки от преди 50 години и досега представляват интерес , макар и специфичедн. САЩ реализрат собствена лунна и марсианска програма , в техния актив и ма шест кацания на Луната , и поради това , тази технология на УССР не им е нужна . От друга страна Кирай , който е готов небескористно да подържа КБ'Южное' , а за украинското предприятие това е особено важно , след ограниченията в сътрудничеството с Русия.

Русия няма право да оценя действията на Украина по продажбата на съветски технологии на Китай. Отдавна не е тайна , че китайската пилотирана космонавтика , фактически е копирана от съветската. Корабите Shenzhou са подобни на 'Съюз' , а скафандрите на тайконавтите - на руските 'Сокол' . Русия през 1990те продаде на Китай пакет съветски космически технологии и обучаваше първите тайконавти, в резултат на което , Китай създаде по прострорен по сравнение със 'Съюз' кораб и икономиса на изследвания и изпитания много години и милиарди долари. Сега Китай може да направи това което не успяха да направят в СССР- да кацнат на Луната , при това по ирония , продължавайки да закупуват на безценица перспективни технологии не намерили приложение в Украина и Русия .
[www.lenta.ru]прочетена[220] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft