НАСА отложи старта на сондата за изследване на Слънцето

От НАСА са обявили за отлагане на старта на автоматичнаат междупланетна санция , предназначена за изследване на Слънцето. Новите дати са - не порано от 4 август до 19 август.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-07-2018] НАСА отложи старта на сондата за изследване на Слънцето
От НАСА са обявили за отлагане на старта на автоматичнаат междупланетна санция , предназначена за изследване на Слънцето. Новите дати са - не порано от 4 август до 19 август.

"Допълнителното време е нужно за по нааттъчно тестване на програмното осигуряване на апарата" са отбелязали от НАСА. Няма по-вече детайли и пояснения , какво имено ще се изпитва допълнително и защо е необходимо това. "Всички новини свързани с проекта ще бъдат публикувани на сайта . Стартовия прозорец е от 4 август" е казал за ТАСС сътрудник от прес службата на НАСА.
През пролета , станцията бе прехвърлена на космодрума Кейп Канаверал , от където трябва да полети в космоса. В понеделник е започнала акредитацията на журналистите , които ще оветяват 'историческата мисия' според НАСА.
През ноща на 2 - 3 юли , станцията е била преместена от Центъра на НАСА Годдард с Гринбелт ( щ Мерлиенд ) към базата на ВВС Ендрюс. От там апарата на борда на военно транспортен самолет С-17 е бил доставен в предприятие за сглабяне на компанията Astrotech Space Operations , което е в близост до Канаверал .
На обекта на фирмата Astrotech Space Operations , космическата станция ще премине последните изпитания.
Освен това ,там ще я опаковат в специално термо покритие , ще я заредят с гориво и ще я установят на тежката ракета носител Делта-4.
От януари в продължение на два месеца , станцията е преминала температурни изпитания във вакум. Тези тестове бяха проведени в центъра Годард .
Инженерите са проверили станцията ще издържа ли ниски температури от порядъка на минус 180С . След което постепенно са дигали температурата за да се достигне до екстремно високи градуси . След което са редували темпеарутрите , имитирайки условията на полета.

Планира се през ноември сондата да се приближи до Слънцето на разстояние 6.4млн км . Което практически ще означава , че апарата ще се намира в пределите на коронаат на Слънцето, т.е. външните слоеве на неговата атмосфера , където температурите достигат около 500 хил градуса по Целзий.
Според замисъла на учените , до юни 2025, станцията ще навърти 24 обиколки по орбита около Слънцето , засилвалки се до скорост 724км/ ч. За всяко такова завъртане ще са нужни 88 дни .
На борда на апарата , който е на стойност около 1.5 милиарда долара, ще има четири комплекта научни инструменти. С помоща на тази апаратура , учените планират в частност да направят различни измервания на слънчевата радиация. Освен това сондата ще направи и фото снимки - които ще са първите от такова разстояние. Оборудването на устройството ще бъде защитено от обвивка с дебелина 11.43 см, позволяваща да се издържат теператури до 1.4 хил градуса по Целзий.

От НАСА обещават, мисията да доведе до революция в представите на хората за процесите на Слънцето. Претворяването в живота на набелязаните планове , ще позволи да се внесе фундаметална добавка в разбирането на причините за нагряването на слънчевата корона , и възникването на слънчевия вятър и да се отговори на критически важни въпроси в хелиофизиката, които в продължение на няколко десетилетия имат важен приориет. Информацията от сондата , по мнение на специалистите , ще има огромна ценност от гледна точка на подготовката на по нататъчни пилотирани полети извън пределите на Земята , тъй като ще позволи да се прогнозира радиационната обстановка в която предстои да живеят и работят бъдещите покорители на космоса.
[ИтарТасс]прочетена[72] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft