Учени са изяснили , какво е предизвикало странното положение и движение на Уран

Планетолози са намерили нови потвърждениа на това, че Уран се върти по странен начин , в резултат на сблъсък с протопланетено тяло с размерите на Земята в далечното минало. Статията е публикувана в Astrophysical Journal.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-07-2018] Учени са изяснили , какво е предизвикало странното положение и движение на Уран
Планетолози са намерили нови потвърждениа на това, че Уран се върти по странен начин , в резултат на сблъсък с протопланетено тяло с размерите на Земята в далечното минало. Статията е публикувана в Astrophysical Journal.

"Ние проверихме над педесет различни сценарии на сблъсък на Уран с други тела с помоща на супер комютър, опитвайки се да възстановим условията при които се е родила планетата. Тези пресмятания показват , че Уран се е сблъскал със 'супер Земя' , което е довело до промяна на оста на неговото въретне и е задвижило тези процеси , които ние наблюдаваме и до днес" е разказал Джейкоб Кегерейс (Jacob Kegerreis)
Уран е единствената планета от Слънчевата систеам , която се върти така , че остана нейното въртене лежи в плоскосата на нейната орбита. В същото време , магнитните полюси на планетата са отместени по отношение на географските на 60 градуса, при това си сменят местата всеки земен ден.
Учените предполагат, че отместването на магнитните полюси е свързано с това, че магнитното поле на планетата се генерира от солен океан , скрит под плътната атмосфера. Причината за това отместване и това , че планетата се върти на една страна , планетолозите смятата , е резултат от серия мощни сблъсъци на Уран с едър 'зародиш' на планета в далечното минало.
Кегерейс и неговите колеги са се опитали да разберат как точно е станало това , създавайки компютърен модел на новородената Слънчева система , в която Уран все още се е въртял 'норнално' и е бил обкръжен от 'зарадиши' на други планети с различни размери.
Както обясняват учените , прост сблъсък на Уран с подобни обекти няма да доведе то 'правилен' резултат - необходимо е сблъска да не лиши планетата от атмосфера, да не я нагрее до свръхвисоки температури , а също така да разположи спътниците и пръстените на 'правилните' орбити. Проблем е и това, че ние почти нищо не знаем за устройството на планетата и нейните недра освен данните събрани от 'Вояджер -2' през 1986.
Учените са се опитали да запълнят всички тези пропуски , използвайки възможно най-детайлния виртуален модел на Уран , който може да бъде създаден от суперкомпютъра. Пресмятанията са показали , че планетата гигант и нейната 'жертва' не биха преживели челен сблъск. В такъв случай недрата на Уран биха били много горещи , и нямаше да има атмосфера, даже при незначителна маса на втората планета.
По вероятен е варианта , в който планета с размери на две Земи се е сблъскала с Уран по много полегата траектория , 'облизвайки' атмосферата на Уран . В резултат на това , газовия гигант се е обърнал на една страна , а неговата 'жертва' рязко е забавила и след няколко завъртания е потънала в неговата атмосфера. Голама част от енергията на движението е било изразходвано на това забавяне , което обяснява , защо недрата на Уран не са толкова горещи.
От друга страна , потапянето в атмосферата на Урана на едро копие на Земята , било съпроводено с изхвърляне на прах и едри обломки в космоса , които са станали основа за пръстените и спътнизите на газовия гигант. Останките на планетата са създали особенна точка на асиметрия в недрата на Уран , существуването на която обяснява защо магнитното поле постоянно се сменя и има странна форма.
Подобнио модели , както смятат учените , помага по добре да се разбере как се държат подобни на Уран екзопланети с подобни размери , които в момента са най-многочислените светове извън пределите на Слънчевата система и да се оцени потенциалната обитаемост на техните луни.
[РИА Новости]прочетена[84] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft