Астрономи са назовали 121 екопланети на чиито луни може да има живот.

Луните на над сто планети гиганти , въртящи се около далечни звезди , може да подържат живот в този вид в който той съществува на Земята , твърдят астрофизици в статия публикувана в Astrophysical Journal.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-06-2018] Астрономи са назовали 121 екопланети на чиито луни може да има живот.
Луните на над сто планети гиганти , въртящи се около далечни звезди , може да подържат живот в този вид в който той съществува на Земята , твърдят астрофизици в статия публикувана в Astrophysical Journal.

"В Слънчевата система има като минимум 175 луни , въртящи се около осемте планети, И макар по голямата част да се около Юпитер и Сатурн , които се намират далече от пределите на 'зоните за живот' , екзо луни може да се намират в по благоприятни положения. Търсенето на такива екзолуни повишават нашите шансове за откриване на извънземен живот." е заявил Стивън Кейн , астроном от Университета в щ Калифорния Риверсайд.
През последните две десетилетия , астрономите откриха почти 4 000 планети , които се въртят около далечни звезди , много от които се намират в достатъчно сложни звездни системи , почти не отстъпващи на Слънчевата система по сложност. До сега е открита само една екзолуна и няколко кандидати на тази роля, въртящи се около 'планети гиганти' , изхвърлени от пределите на звездните системи.
Първият спътник на планета извън Слънчевата система бе открито от двама известни планетолози - Давид Кипинг и Алекс Тачи , през юли 2017. Тази луна се върти около Kepler-1625b, аналог на Сатурн, чийто радиос е два пъти по малък от този на Юпитер и 6 пъти по голям от Земята. Планетата прави едно завъртане отколо светилото за 287 денонощия и се намира практически посредата на 'зоната за живот' .
Откриването на тази планета и нейната луна , и отсъствието на други луни по данни на 'Кеплер' е накарало астрономите да се замислят , колко често екзопланетите може да имат спътници , и може ли да има живот на тях и защо досега е открит само един подобен спътник.
Кейн и неговие колеги са се опитали да оценят общото число на потенциално обитаваните луни в Галактиката, анализирайки данни , които телескопа 'Кепелер' е събрал по време на двата етапа от своята работа на орбита. За целта учените повторно са оценили границите на 'зоната за живот' , ориентирайки се по условията на Венера и Марс , на които в далечно минало може и да е имало живот.
Както са показали пресмятанията , газовите гиганти много често се оказват в тази зона , от колкото земеподни планети и примерно 6-11 % от тях може да имат спътници , на които може да се зароди живот , а само 2% от планети подобни на Земята се намират на 'правилна ' орбита около звезди подобни на нашето Слънце.
Общо учените са намерили десетина дузини газови гиганти на орбита около които по принцип може да съществува живот, ако там има луни, подобни по своите свойства и размери на Европа и Енцелад , два потенциално обитаеми спътника на Юпитер и Сатурн.
Тези екзолуни , както отбелязва Кейн , засега не могат да бъдат 'видяни' с помоща на 'Кеплер' или наземни телескопи , но неговия наследник TESS, който бе изведен на орбита неотдавна , и новото поколение гигантски оптически обсерватории може да решат тази задача.
[www.lenta.ru]прочетена[71] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft