САЩ успешно изпита ядрен реактор за освояване на Луната и Марс

НАСА и Лос-Аламоската национална лаборатория ( занимава се с ядрени технологии) , успешно са тествали компактен ядрен рекатор - Kilopower, предназначен за лунни и марсиански пилотирани мисии. За това бе обявено на прес-конференция от представител на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-05-2018] САЩ успешно изпита ядрен реактор за освояване на Луната и Марс
НАСА и Лос-Аламоската национална лаборатория ( занимава се с ядрени технологии) , успешно са тествали компактен ядрен рекатор - Kilopower, предназначен за лунни и марсиански пилотирани мисии. За това бе обявено на прес-конференция от представител на НАСА.

Реакторът е тестван от ноември 2017 до март 2018 в пустинята на щата Невада. Както е заявил представителя на НАСА на прес-конфренцията , по време на изпитаниятания , показателите по производителност на реактора са надминали очакваните.
За гориво в Kilopower се използва уран-235, освен самият реактор в установката влиза и двигател на Стирлинг и генератор на променлив ток. Технологията позволява непрекъснато да се произвежда до 10КВ енергия в продължение на десет години.
Според информацията , устройството има малки размери ( сърдечника на реактора е сравним с руло хартиени кърпи ) и е достатъчно леко , което е важно при транспортиране в космически полети.
От НАСА са пояснили , че използването на слънчевата енергия на Марс или Луната може да се окаже сложно - на Луната студената нощ продължава 14 денонощия , а на Марс праховите бури може да продължат няколко месеца. Поради това , за пилотираните мисии и за колонизацията на планетите е необходим източник на енергия , който може да работи в екстремални условия.

Зам директорът на НАСА по пилотираните програми Уилям Герстенмайер на 20 април е потвърдил намеренията на САЩ по създаването на окололунна орбитална станция Lunar Orbital Platform (LOP) — Gateway. По думи на Герстенмайер , плтформата с екипаж от четири астронавта ще започне работа към 2025г..
С помоща на LOP, НАСА ще изучава различни аспекти по кацането на хора на Луната , а също така ще се опита да разбере , ще може ли да се използва станцията като промеждутъчната база за бъдещи марсиански мисии. За програмата LOP ще се използва кораба Орион , който се разработва от Lockheed Martin.
На орбита Орион ще бъде извеждан от свръхтежката ракета Space Launch System (SLS), която се разработва от Boeing. Тестови старт на тази ракета е запланиран за края на 2019г, като досега нееднократно бе отлаган. Първите планове за готовност на тази ракета бяха за 2016.
През есента на 2017 Lockheed Martin показа проект на марсианска орбитална станция Mars Base Camp. Предполага се , пилотирана мисия за Марс да полети не по рано от 2028-2030.
Президента на САЩ Доналд Тръмп през декември 2017 подписа директива предвиждаща изпращане на човек на Луната и Марс . В бюджета за 2019 , завръщането на астронавти на НАСА на Луната е отбелязано като един от 'космическите приоритети' .
От друга страна през март 2017, Тръмп се разпоряди да бъде съкратен бюджета на НАСА , като в частност бе прекартено финансирането на мисията по кацане на КА на Европа спътник на Юпитер.
През септември 2017 , Роскосмос и НАСА се договориха за участието на Русия в разработката на окололунната станция - в частност се предполага през 2024 към LOP да се присъедини руски шлюзов модул . Но към април 2018 в Русия все още няма утвърден план на ниво правителство или Роскосмос за работата по съответната програма .
[www.lenta.ru]прочетена[180] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft