НАСА избра три компании , които ще се заемат със създаването на модул за кацане на Луната

На 30 април , НАСА избра три компании с които ще подпише договор за създаване на създаване на пилотиран модул за кацане на Луната , и по този начин стартира нова надпревара , с която НАСА се надява да завърне САЩ на лунната повърхносто за първи път от 1972г.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-05-2020] НАСА избра три компании , които ще се заемат със създаването на модул за кацане на Луната
На 30 април , НАСА избра три компании с които ще подпише договор за създаване на създаване на пилотиран модул за кацане на Луната , и по този начин стартира нова надпревара , с която НАСА се надява да завърне САЩ на лунната повърхносто за първи път от 1972г.

Blue Origin, космическата компания на Джеф Безос , Dynetics подразделение на Leidos, фирма за информационни технологии базирана в Reston, Va, и SpaceX на Илон Мъск - спечелиха договори с НАСА , предстоявяйки три опции за космическото агентство , които ще се конкурират в стремежа на Белия Дом да достави хора на Луната към 2024. ( Вашингтон пост принадлежи на Безос )
Боинг, обичайния изпълнител на поръчки за НАСА , също беше подал заявка ,но не е избран , тъй като в последно време в космическата програма на фирмата има много забавяния и проблеми.
В интервю за Вашинтон Пост , директорът на НАСА Джим Браденстайн е казал , че остава уверен , че НАСА ще може да се вмести в предвидените срокове - 2024г , независимо , че първият полет на Space Launch System - новата система за извеждане на едро габаритни товри в космоса , изграждана от Боинг , и която трябва да се използва за извеждане на астронавти към Луната , е отложен за ноември 2021.
Следва да се отбележи , че анонса на тези договори - това са първите големи договори свързани с полети към Луната , които НАСА обявава от 1960 - Аполо ерата - и това е огоромна стъпка напред за доставяне на американски астроанвти на Луната и създаването , както НАСА се надява , на постоянно присъствие на лунната повърхност.
Кацането на луната ' започва да се усеща все по реално' е казал Браденстайн. "Това е много вълнуващо . Вече имаше много опити да се завърнем на Луната след 1972 , но нито един не бе доведен до успешен край" .
За да постигне по бързо резултатите и да се вмести в срока 2024, НАСА променя леко плановете. Първоначално плана беше астронавтите да летят до станция, която се намира на лунна орбита - Gateway. От там , те трябваше да кацат на лунната повърхност . Но сега , НАСА казва , че за предстоящите полети към 2024 , лунната станция нама да бъде използвана.
Според новите планове - астронатите ще летят с Орион, изграждан от Lockheed Martin,до лунната орбита , където ще се скачват с модул за кацане , който ще ги отвежда до лунната повърхност. Според специалисти от НАСА , тези планове също може да подлежат на промени.
За да може лунното кацане да стане реалност , НАСА и Белия Дом трябва прокарат тези планове през Конгреса , който все още не е удобрил разходите в 35 милиарда до 2024. НАСА и Боинг - основния изпълнител по SLS ( новата тежка ракета ) трябва да демонстрират голям напредък . Според последните проверки направени от Конгреса с цел да се провери как се харчат парите , докладите сочат , че въпреки годините от разработка , 'ракетата няма да издържи напълването с гориво' . Други доклади показват , че разходите за SLS , Орион и съответните наземни инфраструктури ще достигнат 50 милиарда.
От друга страна , НАСА е притисната от сроковете драстично. Първоначалните планове бяха за 2028г. Но вице президента Пенс през миналата година премести сроковете за 2024 .
От НАСА не коментират отпадането на Боинг от този списък. Загубата на Боинг в тази надпревара не само заради проблемите с изграждането на SLS , но и проблемите с космическият кораб Starliner , който се разработва за доставка на астронавти до МКС. Проведеният наскоро тест бе малко неуспешен (корбът бе изведен на орбита но имаше проблем поради не вярно бордово време и в крайна сметка не се скачи с МКС) , и компанията реши да го повтори.
За Blue Origin спечелването на този договор е голяма победа. Създадената през 2000г от Безос компания от години призовава НАСА за завръщане на Луната, и по специално на южния полюс , кудето учените откриха голями количества лед.
Blue Origin разработват модул за кацане на Луната именуван Blue Moon от 2017, и Безос казва , че самият той инвестира много в това. Миналата година Blue Origin обяви , че работи по тозипроект в екип с Lockheed Martin, Northrop Grumman and Draper "национален екип - за национален приоритет" е казал Безос. "Това е нещо толкова амбициозно , че е нужно да се работи с партньори. Само това е пътя по който може да се завърнем на Луната бързо. Ние не отиваме на Луната на посещение. Ние отиваме там за да останем там"
От НАСА казват , че понеже Blue Origin са най-напред в проекта и затова получават най-голяма част от парите - 579 млиона долара. Dynetics, които са в екип с Sierra Nevada Corp. ще получат 253 млн долара, SpaceX, получават най малко - 135млн. Договорът е за 'първа стъпка' от програмата е до февруари 2021. След това , НАСА ще реши дали ще продължи с трите фирми или ще остави само две от тях.
Този договор е поредния договор който SpaceX, печели от НАСА. Както знаем SpaceX, има договор с НАСА за доставка на товари и астронавти до МКС.

Въпреки че бъдещата лунна станция Gateway няма да бъде използвана в предстоящите лунни кацания, Браденстайн казва , че НАСА не се е отказала в създаването на Gateway и ще направи всичко възможно за нейното построяване колкото се може по бързо.

washingtonpost.com
прочетена[309] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft