НАСА въстанови връзката със сондата 'Вояджер-2'

Специалистите от НАСА частично са възстановили работата на атената за далечна космическа връзка DSS43 и за първи път от март тази година са се свързали със сондата "Вояджер-2' . Сондата е в изправност. По информация от сайта на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-11-2020] НАСА въстанови връзката със сондата 'Вояджер-2'
Специалистите от НАСА частично са възстановили работата на атената за далечна космическа връзка DSS43 и за първи път от март тази година са се свързали със сондата "Вояджер-2' . Сондата е в изправност. По информация от сайта на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

"Антената DSS43 е уникална - на Земята има само две подобни системи за връзка. Поради това нейното изключване за година не беше идеална ситуация за 'Вояджер' и много други мисии на НАСА. Въпреки това , бе взето решение антената да се обнови , за да бъдат избегнати бъдещи неочаквани проблеми и да може да се продължи използването на DSS43" - е коментирал ръководителят на програмата за космическа навигация и връзка на НАСА Филип Болдуин.
НАСА изведе в космоса апаратите 'Вояджер-1' и 'Вояджер-2' в края 1970. Те имаха задача да изучат планетите гиганти и покрайнините на Слънчевата система . За няколко десетилетия американските междупланетни станции събрайа огромно количество информация за Юпитер , Сатурн , Уран и Нептун, а също така откриха няколко нови спътника .
Сега 'Вояджер-1' е най-отдалеченият от Земята космически апарат. Той се намира на около 22.6 милиарда км или 151.5 астрономически единици. В края на август 2012 'Вояджер-1' официално напусна хелисферата - 'балонът' от плазмата на слънчевия вятър , който обкръжава нашата Слънчева система.
Вторият апарат 'Вояджер-2' , напусна хелиосферата много по късно , през декември 2018. Неговото излизане в междузвездното пространство стана по важно събитие за учените , тъй като благодарение на това , те с помоща на уредите на борда на 'Вояджер-2' за първи път успяха да измерят свойства на междузвездната среда.
В средата на март тази година мисията се сблъска с нови проблеми. На Земята има само три антени за далечна космическа връзка , които може да работят с 'Вояджер' . Едната от тях, DSS43 бе изключена още през миналата година за капитален ремонт.
Поради това , учените не можеха да изпратят на 'Вояджер-2' команди , тъй като мощностите за да се подържа връзка със сондата има само DSS43 . Друготе антени , разположени в Испания и Калифорния , могат само да приемат сигнали от 'Вояджер-2' .
Като се има в предвид , че през януари сондата преживя серия от проблеми , поради което бяха изключени всичките научни инструменти, изключването на DSS43 постави под заплаха по нататъчната работа на мисията. Неотдавна инженерите от НАСА частично включиха DSS43 , след което се опитаха да изпратят команди към 'Вояджер-2'
Тази процедура е била успешна. Сондата е отговорила на запитването от Земята и е докладвала , че за изминалите осем месеца е нямало проблеми. Изследователите се надяват , че нормалната работа на 'Вояджер-2' ще се възобнови през февруари 2021, когато обновената антена DSS43 ще заработи на пълна мощност.
[ИтарТасс]прочетена[106] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft