Русия планира създаването на бизнес орбитална станция.

Две руски компани са обявили за планове за създаване на 'първата в света бизнес космическа станция', която ще се върти на орбита около нашата планета и ще бъде отворена за частби посетители , професионални астронавти и учени. Но за посещение на станцията ще се плаща.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[03-10-2010] Русия планира създаването на бизнес орбитална станция.
Две руски компани са обявили за планове за създаване на 'първата в света бизнес космическа станция', която ще се върти на орбита около нашата планета и ще бъде отворена за частби посетители , професионални астронавти и учени. Но за посещение на станцията ще се плаща.

Планираната Бизнес космическа станция трябва да стане своеобразна космическа лаборатория и хотел едновремено . Станцията ще може да събира 7 човека. В разработката на този проект ще вземат участие РКК 'Енергия' и 'Орбитални технологии'.Двете страни са направили официално изявление за тази програма , но не са обявили стойноста на проекта.
Според плановете , обекта ще за почне да фунционира 2015-2016г. Стойноста на индивидуалните полети на станцията ще зависят от типа на апарата който ще доставя обитателите до станцията, продължителноста на пребиваването на орбита и назнчението на мисията."След въвеждането в експлоатация на станцията, тя ще предостави уникални възможности за бизнес, ържавни или изследователски мисии." - казва генералния директор на 'Орбитални технологии' - Сергей Костенко.

По негови думи , бизнес станцията ще стане значително допълнение към обия списък на орбиталните обекти. "Ние имаме предложения за провеждане на станцията медицински проекти. И разбира се , имаме много заинтересовани в кратковременно пребиваване на станцията с цел развлечение и туризъм"- каза той.
В момента РКК'Енергия' е най-големият изпълнител на руското Федерално космическо агентство. В РКК 'Енергия' енатрупан значителен опит е производството на космически модули и кораби. Компанията се е занимавала със строителстовто на станцията Салют, след това станцията Мир, а след това руския сегмент на МКС. Освен това РКК произвежда руските коарби 'Съюз' и 'Прогрес' които са основни транспортни средстава за руската космическа програма в момента.
По думи на директора на РКК'Енергия' Виталий Лопота, в момента компнията има 40 годишенопит в създаването на орбитални разработки, а първи планове за Бизнес станция са се появили преди около 10 години.

От 'Орбитални технологии' казват , че новата разработка в първичния вариант ще е планирана за 125 години използване. Доставката на хора ще се реализира с помоща на кораби 'Съюз' , а товари и оборудване с 'Прогресс'
Следва да се отбележи , че тази руска новина е 'отговор' на аналогичните програми , които се развиват от частни американски компании, например Bigelow Aerospace, която планира създаването ан космически хотел на орбита. Както знаем Bigelow Aerospace изведе на орбита два прототипа Genesis 1 и 2 съответно през 2006 и 2007г. От Bigelow Aerospace твърдят , че ще открият своя хотел към 2015г.
От Роскосмос наричат проекта за космическа станция 'много интересен'."Ние намираме този проект за многоинтересен, тъй като предполага частно участие. Проекта може да привлече частни инвестиции за руския космически отрасъл" - казва Виталий Давидов, заместник директор на Роскосмос.
Освен това от Роскосмос казват , че Бизнес космическата станция, може да стане един вариат за аварийно спасяване на екипажи при проблем с МКС.
Планира се Бизнес станцията да има универсална система за скачване, която ще позволи да се приемат корабиот Русия, САЩ и Европа. По късно се планира да въде направена съвместима с китайските пилотирани кораби Шенчжоу, които летят в космоса от 2003г.
"Космическата станция , трябва да даде тласък за по сериозни полети в далечното космическо пространство" казва Костенко. Той също така е добавил, че станцията може да бъде използвана за временен пункт за междупланетните кораби.
[CyberSecurity]прочетена[595] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft