Руска компания планира към 2023 да разположи реклами в космоса

Руската компания Avant Space , която е участник в пазара 'Аеронет' на Националната технологическа инициатиав ( Русия ) , планира да изведе в космоса група микроспътници , снабдени с малък йонен двигател и ярък източник на светлина , за създаване на проекция на рекламни логотипи в нощното небе.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[04-07-2019] Руска компания планира към 2023 да разположи реклами в космоса
Руската компания Avant Space , която е участник в пазара 'Аеронет' на Националната технологическа инициатиав ( Русия ) , планира да изведе в космоса група микроспътници , снабдени с малък йонен двигател и ярък източник на светлина , за създаване на проекция на рекламни логотипи в нощното небе.

Според плановете, роят от спътници ще бъде изведен на орбита през 2023г.
"Работната група от пазара Аеронет НТИ е оказала подръжка на проекта на компанията Avant Space, която разработва енергоефективни йиони двигатели за малки космически апарати. Роят от микроспътници ще създава нови 'съзвездия' - банери, добре видими в нощното небе на Земята. Прелитайки над големите мегалаполиси на планетта, космическият банер, по пресмятания на разработчиците, може да бъде видят от над 1милиард човека" са съобщили от НТИ .
В основата на всичко са технологията , която няма аналог в световен мащаб - разработката на миниатюрния енергоефективна система за управление на спъниците, която позволява дас е използва малката космическа платформа Cubesat 16U. Авторите на проекта вече са разработили алгоритъм за системата за управление , позволяваща автоматически да пренарежда спътниковата групировка в комбинации на различни рекламни логотипи.
"Всички апарати ние извеждаме в космоса и на орбита ги настройваме така , че за наблюдателите всичко да изглежда като съзвездие във вида на рекламно изображение. Т.е. от звезди ще бъде 'нарисуван' всякакъв знак или символ или лого на компания. Стойноста на такава реклама , отчитайки потенциалното количество хора които може ад я видят (CPM - Cost per mile) ще бъде няколко пъти по ниска от съществуващите в момента канали - като билборди , интернет и ТВ" казва ръководителя на Avant Space Александър Малинин.
Групата спътници , всеки от които ще бъде в ролята на една светова точка ( пиксел ) , ще се движи по орбита на височина около 600-800км над Земята. Извеждането на първите спътници демонстратори ще се проведе през 2021 -2022, а към края на 2023 е планирано да се изведе на орбита првата спътникова групировка.
"Ключовата технология на проекта и оснвоното ноу-хау - това е високоефективния електроракетен двигател с нова конструкция. Той ще е много компактен , ще тежи около 8кг и за няколко години активно съществуване , той ще изразходва само 1-1.5кг гориво. Негоавта особенност е в това, че тягата е малка но постоянна и с помоща на тази постоянна тяга може да се правят маневри на спътниците. До сега , такива компактни и високоефективни двигатели нямаше" смята водещия специалист от Инфраструктурния център 'Аеронет' НТИ Роман Жиц.
НИТ - Национална технологическа инициатива ( Русия ) - това е дългосрочна програма за създаване на нови пазари и осигуряване на условия за технологическо лидерство на Русия към 2035.
[ИтарТасс]прочетена[562] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft