Астрономите твърдят , че освен двойни звезди , има и двойни черни дупки

Асрономите са намерили доказателства за това, че във Вселената може да съществуват двойни системи не само от звезди но и от черни дупки. По рано за същвствуването на такива системи се говореше само на теория.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[04-06-2010] Астрономите твърдят , че освен двойни звезди , има и двойни черни дупки
Асрономите са намерили доказателства за това, че във Вселената може да съществуват двойни системи не само от звезди но и от черни дупки. По рано за същвствуването на такива системи се говореше само на теория.

По мнение на учените , бинарни системи от черени дупки се образуват при сливането на две или повече галактики, всяка от които има свръхмасивна черна дупка в центъра си.

Освен това , по мнение на учените , черните дупки също са способни да се сливат и да се поглъщат една друга при което се образуват събития с гигантска енергетична мощност.
До подобни изводи изследователите са стигнали на основата на изучаването на сигналите от 17 000 квазара, изледвани с помоща на телескопа Sloan Digital Sky Survey. Квазарите по мнение на учените , представляват много големи и мощни черни дупки, светлината от които изминава милиарди светлинни години.
Специалистите вече отдавна са приели теорията , по която в центъра наболшинството галактики има черна дупка, освен това , последните наблюдения показват , че сливането на галактиките - това не е толкова рядко явление в космически мащаб. Освен това , галактиката Млечен път и нашата галактическа съседка Андромеда също така се привличат една към друга, което в резулта ще провоцира сблъсък и сливане на тези две галактики. Истината е че това ще стане непорано от няколко милиарда години.
Тод Лоер, астроном от американската Национална оптическа астрономическа обсерватория в щ Аризона, и група негови колеги са сравнявали масите на галактики с черни дупки в центъра , в резултат на което се е изяснило , че след сблъсъка на галактики , черните дупки губят много маса, при това двете черни дупки в резултат се стремят да попаднат в центъра на обединената галактика. "След като обединението на галактиките е приключило, черните дупки започват да се въртят една около друга на относително малко разстояние и в резултат на това се образуват бинарни системи от черни дупки, понякога те просто се сливат в един по голям и масивен обект " е казал Лоер.
Нещо подобно е станало с квазара , известен като SDSS J153636.22+044127.0, за който специалистите са изяснили ,че фактически представлявва две черни дупки , намиращи се близо една до друга . По оценки на специалистите , разстоянието между двете дупки не надвишава 0.1 парсека или 0.35 светелинни години. Обединената маса на двойката черни дупки е над 10 млн пъти масата на нашето Слънце. По предварителни оценки , тези две черни дупки правят оборот за около 100 години.
"На базата на изследването на няколко десетки хиляди квазара може да се каже , че такава конфигурация се явява , много разпоространена " е казал в заключение Лоер.
[CyberSecurity]прочетена[2680] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links