Двуметров астероид се взриви над Африка

Астрономи от НАСА са открили през миналите почивни дни , малък околозмен астероид 2018 LA, няколко часа преди да изгори в атмосферата на Земята като се взриви над Африка, по информация от Лабораторията по реактивно движение на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[04-06-2018] Двуметров астероид се взриви над Африка
Астрономи от НАСА са открили през миналите почивни дни , малък околозмен астероид 2018 LA, няколко часа преди да изгори в атмосферата на Земята като се взриви над Африка, по информация от Лабораторията по реактивно движение на НАСА.

"Този астероид е едва третият околоземен обект , който ние успяхме да открием преди да се блсне с Земята. А също така , ние едва за втори път успяхме да предскажем , че това небесно тяло ще падне на Земята преди това да се случи " е заявил Пол Чодас (Paul Chodas) от Лабораторията по реактивно движение на НАСА в Пасадена.
Практически всеки ден покрай Земята прелита един или даже няколко малки астероиди , които се сближават с нашата планета на разстояние няколко десетки или стотици дистанции между Луната и Земята. Подобни малки тела не представляват заплаха за нас , но астрономите активно следят подобни обекти , след падането на челябинския метеорит през февруари 2013г.
След Челябинския метеорит , НАСА , Роскосмос и другите космически агентства по света , активно работят над разработката на системи за ранно откриване на астероиди преди да са критично близо до Земята, а също така се замислят за създаване на средства за 'космическа отбрана' .
Преди година , специалисти от НАСА представиха пред публика системата Scout, която е способна да открива относително малки астероиди с диаметър 30 метра няколко дни преди приближаването им до Земята .
Както разказва Чодас , през тези почивни дни ( 2 - 3 юни 2018) , системата Scout е преминала екстремална проверка , излизаща далеко от рамките на 'възможното' , откривайки крайно малък и тъмен астероид 2018 LA, който се е движел по траектория на сблъск с нашата планета.
По думи на представители на НАСА , астероида е бил открит с помоща на автоматизираните телескопи Catalina Sky Survey през ноща на петък срещу събота, когато още се е намирал преди орбитат на Луната , на достатъчно голямо разстояние от Земята. Данните за неговата орбита са били обработени от алгоритмите на Scout в центъра за планетарна отбрана на НАСА , след това са били предадени на други астрономи за повторна проверка.
Благодарение на това , учените са успели да изчислят точната траектория на движение на 2018 LA и да предскажат , че той действително ще се блъсне в Земята , а също така да изчислят примерното време и мястото на падане - югоизточна Африка, примерно около 20ч наше време .
Както са предсказали астрономите , астероида е изгорял в горните слоеве на атмосферата и се е взривил в указаното време , което са успели да заснемат жители на Ботсвана и други африкански страни , разположени редом с този космически фоерверк.
[РИА Новости]прочетена[68] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft