Руски ядрен спътник ще може да зарежда с енергия други спътници

Роскосмос планира създаването на космически апарат с ядрена енерго установка , който ще е способен с помоща на лазерно излъчване да зарежда други спътници на околоземна орбита.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[04-11-2017] Руски ядрен спътник ще може да зарежда с енергия други спътници
Роскосмос планира създаването на космически апарат с ядрена енерго установка , който ще е способен с помоща на лазерно излъчване да зарежда други спътници на околоземна орбита.

Разработката на комплекса с 'насочено предаване на енергия с лазерно излъчване ' е поръчано на конструкторското бюро 'Арсенал'. Основните характеристики , а също така начините за извеждане на околоземна орбита и порядъка на действия при възникване на проблени ситуации , петербургските конструктури трябва да представят до края на ноември 2018.
"За определяне на вариантите на проектния облик на космическия комплекс и осигуряването на възможностите за неговото по етапоно създаване се допуска да се разглежда нива на изходна електрическа мощоност на ядрената енергоустановка от 100 до 1000 киловата" е записано в техническото задание на Роскосмос.
През октомври 2016 , ракетно космическата корпорация 'Енергия' съобщи за успешно наземно изпитания , в рамките на което с помоща на лазерно излъчване е била предадена енергия на 1.5 км .
В Русии работата по създаване на космически апарат с ядрена енерго установка се водят от 2010г. Опит по създаването на подобни изделия има още при СССР , когато са построени 30 подобни комплекса . Един от тях ( 'Космос-954' ) през 1978 падна в северозападната част на Канада , за което Съветския съюз заплати в качеството на компенсация десет милиона долара.
[www.lenta.ru]прочетена[74] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft