Роверът MASCOT успешно е завършил основната част от мисията си на астероида Рюгю

Европейският ровер MASCOT е изпълнил всички научн цели от мисията и е събрал всички запланирани данни за устройството на астероида Рюгю и за неговия химичен състав.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[04-10-2018] Роверът MASCOT успешно е завършил основната част от мисията си на астероида Рюгю
Европейският ровер MASCOT е изпълнил всички научн цели от мисията и е събрал всички запланирани данни за устройството на астероида Рюгю и за неговия химичен състав.

"Ние непрекъснато водехме експерименти и измервания в продължение на 12 ча след кацането на MASCOT на повърхноста на астероида. Роботът успешно е реализирал всички научни задачи от мисията ,а батериите все още са в отлично състояние" е информацията от официалния твитер канал на мисията.
Автоматичната станция 'Хаябуса-2' бе изведена в космоса в началот на декември 2014 за изучаване и вземане на образци от астероида Рюгю. Според учените , като резултат от мисията ще имаме първите '100%' чисти проби от първична материя от Слънчевата система.
Японският апарат достигна целта с в началото на юни и започна продължителна процедура по спиране и сближаване с астероида. След като направи първи снимки и събра данни за устройството на недрата на Рюгю, сондата започна да се подготвя за вземане на проби.
Освен това , 'Хаябуса-2' достави на астароида три спускаеми апарата - два японски минировера MINERVA-II1, аналози на тези които летяха към астероида Итокава с 'Хаябуса-1' , а също така европейският апарат MASCOT.
Роботите Rover-1A и Rover-1B бяха успешно спуснати на повърхноста на Рюгю в края на септември. Прз следващите часове и дни , те направиха множество фотографии и събраха научни данни , които сега се обработват от специалисти на JAXA.
Сложната процедура по спускането на техният европейски братовчед започна в понеделник , а успешното спускане завърши сутринта в сряда. Както отбелязаха от DLR ( центъра за управление наполетите в Германия ) , спускането на MASCOT е било идеално от гледна точка на пилотите на мисията и нейната научна 'половина' , което е позволило на робота почти веднага да започне изследвания и да установи връзка с 'Хаябуса-2'
Единствения проблем , с който са се сблъскали пилотите на мисията е бил в това , че ровера е кацнал на относително тъмен участък на повърхноста на Рюгю. Те са успели да решат този проблем , 'премествайки' MASCOT с помоща на роботизираната ръка на ровера.
Снимките и даннит събрани от робота , вече са предадени на 'Хаябуса-2' и в близко време ще бъдат изпратени към Земята.
'Хаябуса-2' засега се намира на 'промеждутъчна' височина ,на разстояние 3 км от повърхноста на астероида , което позволява на сондата да следи за движението на ровера и да подържа връзка с него.
[РИА Новости]прочетена[88] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft