НАСА: Гибелта на 'Касини' ще помогне да се подготвим за старта на 'Европа-Клипер'

Последните мигове живот на 'Касини' и смърта на сондата в гравитационите обятия на Сатурн с 'затворени очи' ще помогне на инженерите от НАСА да подготвят сондата 'Европа-Клипер' към живот в суровите условия на орбнитите на Юпитер и Европа, са заявили ръководителите и участниците нам исията на прес-конференция в Лабораторията по реактивно движение на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[05-04-2017] НАСА: Гибелта на 'Касини' ще помогне да се подготвим за старта на 'Европа-Клипер'
Последните мигове живот на 'Касини' и смърта на сондата в гравитационите обятия на Сатурн с 'затворени очи' ще помогне на инженерите от НАСА да подготвят сондата 'Европа-Клипер' към живот в суровите условия на орбнитите на Юпитер и Европа, са заявили ръководителите и участниците нам исията на прес-конференция в Лабораторията по реактивно движение на НАСА.

"Успехът на 'Касини' , както се надяваме, възстанови престижа на програмите от този клас, мисии , буквално натъпкани с инструменти. Благодарение на 'Касини' ние всестранно изучихме Сатурн и неговите спътници на всякакви вълни , започвайкиот инфрачервените и завършвайки с ултравиолет. Най-удивителните открития 'Касини' направи на най-неочаквани места благодарение именно на своя набор от инструменти.Подобен подход е скъпо струваш , но научните резултати оправдават разходите" е заявил Earl Maize, ръководител на мисията 'Касини' .

Във вторник ( 4 април ) , представители на НАСА са разказали , какво ще се случва със сондата 'Касини' през последните етапи от нейния живот. Както се очаква, станцията ще направи 22 прелитания в промеждутъците между пръстените на Сатурн и в дъпката между пръстените и Сатурн и ще падне в горните слоеве на атмосферата на планетата на 15 сеп 2017.
Както са отбелязали участниците в мисията и Джим Грин , директор на планетологичското отделение на НАСА, тези прелитания на 'Касини' и гибелта на сондата ще помогнат не само да се получат маса уникални научни данни , но и да се подготвим за следващия 'флагмански ' проект на НАСА - сондата 'Европа-Клипер' . Която ще се отправи да търси следи от живот на Европа , спътник на Юпитер , през втората половина на 2020г, и опитът на 'Касини' по изучаването на спътниците на Сатурн от дистанция , ще помогне , да се подготви оптимална програма по изучаването на Европа.

Както по рано заяваваха специалисти от НАСА , унищожаването на 'Касини' е свързано с това , че учените се боят от падането на изключената сонда наповърноста на някой от луните на Сатурн , в недрата на които може да има живот , и да стане заразяване със земни микроби.
Тези опасения , както е обяснила Джули Вебстер , един от пилотите на 'Касини' са свързани не с деградацията на радиоизтопните източници на захранване на сондата , а с това , че в резервоарите са останали само около 20 кг горивои окислител . Това няма да е достатъчно за да се подържа сондата на орбита , по която тя се въртеше около Сатурн през есента на миналата година. Поради това , ръководството на мисията е решило да използва остатъците гориво , за рисковани маневри и прелитания през пръстените на Сатурн .
Линда Спиклер , научен ръководител на мисията е отбелязала , че 'Касини' ще 'умира' с затворени очи - камерите на сондата ще бъдат изключени през последните моменти , но всички останали инструменти - спектрометри , магнитометри и детекотори на прах ще работят до последно.
Това решение е свърза но с проста причина - 'Касини' ще лети със скорост 33км / сек и поради това , снимките които сондата може да направи ще са много размазани .

Първата символическа стъпка към гибелта на сондата 'Касини' ще стане още на 11 април, когато сондата ще получи команди за промяна на орбитата , която трябва да се проведе на 22 април по време на последното рандеву с Титан . Тази среща с Титан и следващите прелитания на 'Касини' през пръстените , както се надяват учените , ще помогнат на НАСА да се подготвят към по сложни и интересни мисиии , такива като 'Европа-Клипер'

Спилкер е отбелязала , че едно от важните неща , наследени от 'Касини' , освен научните открития , е това , че НАСА и планетолозите знаят какви инструменти ще са нужни за изучаването на Енцелад , Титан и другите луни на Сатурн. По нейно мнение , сонди подобни на 'Касини' са необходими за изучаването на Уран и Нептун , за които ние фактически нищо не знаем .
[РИА Новости]прочетена[342] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft