Сондата InSight завърши установяването на първият в историята сеизмограф на повърхноста на Марс

Модулът за кацане InSight започна да провежда пълноценни научни наблюдения на подземните движения на Марс , като покри установеният на повърхноста сейзмограф със специален капак , който да го защитава от прах , вятър и вибрации . По информация от прес службата на Лабораторията по реактвно движение.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[05-02-2019] Сондата InSight завърши установяването на първият в историята сеизмограф на повърхноста на Марс
Модулът за кацане InSight започна да провежда пълноценни научни наблюдения на подземните движения на Марс , като покри установеният на повърхноста сейзмограф със специален капак , който да го защитава от прах , вятър и вибрации . По информация от прес службата на Лабораторията по реактвно движение.

"Скоковете в температурата- това е един от нашите най-големи кошмари. Нашитя щит прилича на чайник или капак за микровълнова печка - но той не позволява на температурата да спадне прекално ниско или да се покачи много , като я задържа на приблизително стабилно ниво" - това е заявил Брюс Банерд , ръководител на мисията InSight .
Спускаемият апарат InSight в началот а декември 2019 кацна на равнината Елизий около екватора на Марс. Той стана официален наследник на друга сонда геолог на НАСА - 'Феникс' , който се кацна на Марс на 25 май 2008 .
На борда на InSight е установен сейзмограф, а също така геофизически термометър , който ще бъде установен в меттрова дупка за измердване на температурите на тази дълбочина. Единият от приборите ще следи с висока точност колебанията при въртенето на планетата , което ще помогне да се определи масата в недрата на планетата и по добре да се разбере нейната вътрешна структура.
След кацането през декември , InSight успешно разгърна слънчевите си батерии , разпери 'ръка' и установи сейзмографа в една от най-плоските и безопасни точки в близките околности . Следващите две седмици френските учени и специалистите от НАСА се занимаваха с изравняване на положението на датчика и неговата калибровка.
Независимо от това , че сеизмографа започна да провежда наблюдения още през началото на януари , процедурата по неговото установяване не беше завършена. Едва през тези почивни дни , роботизираната ръка на модула за кацане покри сейзмографа със специален защитен капак.
Завършването на тази процедура ще позволи на Бенердт и неговия екип да получат първите 'чисти' данни по сейзмичната активност в недрата на Марс. Както се надяват учените , ще успеят да засекат поне едно марсотресение от удар на астероид или от движение на недрата на планетата.
През следващата седмица , учените ще започнат установяването на втория главен инструмент на InSight , установката за пробиване. Тази процедура , по оценки на специалистите , ще заеме много повече време от активацията на сейзмографа - за втория уред ще са нужни два или три месеца.
[РИА Новости]прочетена[426] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft