Проблеми при извеждането на най-мощния руски спътник на орбита

Руският спътник 'Ямал-601' не е достигнал до работната си орбита поради проблеми с двигателя който, трябва да го премести от геопреходна на геостационарна орбита.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[05-06-2019] Проблеми при извеждането на най-мощния руски спътник на орбита
Руският спътник 'Ямал-601' не е достигнал до работната си орбита поради проблеми с двигателя който, трябва да го премести от геопреходна на геостационарна орбита.

"След отделянето от ускорителя , апогейния двигател на 'Ямал-601' е дал грешен вектор на тягата , който е невъзможно да се компенсира с двигателите за малка тяга на спътника. Двигателя е бил изключе' - това е казал изтоник от ракетно космическия отрасал за ТАСС.
Източникът е подчертал , че апогейния двигател е произведен от френската компания Airbus и руската страна няма отношение към проблемната ситуация - ракетата и ускорителя са отработили своите задачи по план.
Според информацията , компанията Thales Alenia Space ще вземе решение за начина на извеждане на 'Ямал-601' до работната орбит до 6 юли. В качеството на възможни варианти се разглежда използването на двигателите за малка тяга и/или главния двигател . " При всички случаи , това няма да доведе до последствия за срока на действие на спътника ( 15 години ) , предвиден в договора и за неговата мисия " са уверени от компанията.
На 4 юни компанията оператор 'Газпром космически системи ' съобщи за необходимоста от допълнителни проверки на апогейния двигател на спътника 'Ямал-601' , които са инициирани от Thales Alenia Space .
Космическият апрат 'Ямал-601' бе изведен на околоземна орбита на 30 май от космодрума Байконур с помоща на тежката РН 'Протон-М' и ускорител 'Бриз-М'.
През април европейската компания Thales Alenia Space завърши създаването на 'Ямал-601'
'Ямал-601' ще се отличава с най-голяма пропускателна способност ( 30 ггабита в сек ) от всички руски спътници за връзка. Космическият апарат ще замени спътника 'Ямал-202' в С-диапазона.
[www.lenta.ru]прочетена[113] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft