Иран реализира успешен старт в космоса на нова биокапсула

По информация от СМИ - агентство Tasnim, Иран е реализирал успешен старт на капсула способна да подържа живот, на височина 130км .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[06-12-2023] Иран реализира успешен старт в космоса на нова биокапсула
По информация от СМИ - агентство Tasnim, Иран е реализирал успешен старт на капсула способна да подържа живот, на височина 130км .

Според представената информацията , новата биокапсула с маса 500кг е изведена на височина 130км с помоща на РН Salman. Тази капсула е била разработена в рамките на реализацията на 'пътната карта' ( на Иран ) по изпращане на чвек в космоса. Проектът е бил реализиран от Организацията за аерокосмическа промишленост , която се намира под Министерството на отбраната на исламската република.
На 4 октомври министъра на информационно комуникационите технологии на Иран Иса Зарепур е заявил , че неговата страна работи над това , за да изпрати човек в космоса в близките пет години. По негови думи , за това е необходимо създаването на специална биокапсула, изпитанията на която Иран продължаваше да проведе в продължение на няколко месеца. Зарепур тогава също анонсира няколко проекта в космическата сфера , които Иран планира да представи до края на март 2024г , но подробности не бяха разглаени, подчертавайки , че това ще бъде разяснено по късно.
Исламската република започна да реализира своята космическа програма през 2004.
Иран ще стане един от 24 те страни учредителите на Комитета на ООН за използване на космическото пространство за мирни цели , създаден през 1959г.
[ИтарТасс]прочетена[265] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links