След дълги перипетии , 'къртицата' на InSight бе вкарана в марсианската почва

Според някой учени - има светлина в тунела - за първото пробиване на повърхноста на Марс. След много усилия и различни опити , най-сетне пробиващия механизъм , макар и под ъгъл / наклон - все пак бе буквално натикан с помоща на роботизираната ръка на сондата в почвата.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[06-06-2020] След дълги перипетии , 'къртицата' на InSight бе вкарана в марсианската почва
Според някой учени - има светлина в тунела - за първото пробиване на повърхноста на Марс. След много усилия и различни опити , най-сетне пробиващия механизъм , макар и под ъгъл / наклон - все пак бе буквално натикан с помоща на роботизираната ръка на сондата в почвата.

Както знаем , плановете бяха , този инструмент да пробие дупка до около 70 см, и да измерва температурата и колебанияат на земната кора. Този инструемент е един от основните инструменти на сондата InSight. Но от почти година , екипа на InSight се изтормози буквално с опити да накара инструмента да работи .
След сериозни изпитания , 'къртицата' най-сетне достигна до нови граници. " След няколкократни асистенции от роботизираната ръка , уредът най-сетне е под повърхноста" официално бе обявено в Твитер акаунта на сондата на 3 юни 2020. "Това бе реално изпитание за екипа и апаратурата , да се реши проблема от разстояние на милиони мили. Сега предстои да разберем , дали уредът ще може да продължи да 'копае' надолу самостоятелно" .
Уредът е снабден с много сензори и е свързан със сондата с лентов кабел. Инструмента е разработен така , че да може ( подобно на пневматичен чук ) да се зарови до дълбочина 5 метра ( целите бяха доста по скромни ) . Идеята на научното изследване е - закопавайки се надолу , уреда с помоща на сензорите да изучава как се променят температурите и по този начин да се направят изводи за енергията която се предава от дълбините на Марс към повърхноста.
Това е съвършенно нов инструмент за Марс, и въпреки че екипа е тествал инструмента в специални лаборатории на Земята , не е възможно да се да се създаде перфектна среда която да е същата като тази на Марс.
Както знаем , още от началото , инструмента засядаше или направо се връщаше нагоре. От тогава , екипа на InSight започна да прилага различни сценарии за решаване на проблема .
Като в момента , последния вариант се оказа най-успешен , макар и много рискован. Спомоща на роботизираната ръка , на края на която има малка кофа подобно на тези на багерите, специалистите натискаха много внимателно горната част на уреда . Проблема и рисковете при тази операция са , че в тази горна част на пробиващия уред се намира лентовия кабел , като добавка към това , уредът влиза в поърхноста под ъгъл . Учените са провеждали операциите стъпка по стъпка, като след всяка стъпка са превени снимки и симулации за следваща стъпка. Финално - целия уред е 'забит' в повърхноста. Сега учените се надяват , уредът да може самостоятелно да продължи да копае надолу без необходимоста роботизираната ръка да го натиска надолу.
От друга страна , вече е загубено много време , и наближава 'зимата' на Марс , което е свързано с намаляване слъчевата светлина и започването на сезона на праховите бури , което довежда до намаляване на енергийните запаси на сондата.
Въпреки всички предизвикателства, екипа на InSight е настроен оптимистично и се надява на положително развитие на нещата.

Тук може да се види кратко видео , съставено от последователни снимки от стъпките по 'забиването' на копачката в повърхноста.
прочетена[177] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft