BEAM ще остане в състава на МКС поне още три години

Надувния модул на американската комания Бигелов - BEAM, който в момента завършва изпитателния си срок на МКС , ще остане там поне до 2020г , това бе съобщено на сайта на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[07-12-2017] BEAM ще остане в състава на МКС поне още три години
Надувния модул на американската комания Бигелов - BEAM, който в момента завършва изпитателния си срок на МКС , ще остане там поне до 2020г , това бе съобщено на сайта на НАСА.

BEAM, който е собственост на американаскта компания от Лас Ввегас Bigelow Aerospace, бе изведен в космоса в компактен вид от товарният кораб на SpaceX Dragon през април 2016. Модулът бе скачен и 'разширен- надут' до нормалните си размери без особенни проблеми. Модулът бе изведен в космоса с цел да се тества неговата фунционалност.
Според първоначалните планове , тестовете трябваше да продължат две години, след което BEAM трябваше да бъде разкачен от МКС и да изгори в атмосферата. Но НАСА и Bigelow Aerospace са подписали нов договор за оставнето на модула в състав на МКС поне на още три години , с възможност за удължаване с още две години след това.
"След първоначалнот надуване , астронавтите инсталираха дачици в модула, като събирането на данни за състоянието на BEAM ще помогнат за създаването на нови бъдещи модули за използване от хората в космсоа" се казва в съобщението на НАСА. "Това удължаване ще позовли на НАСА по добре да разбере подобни разширяеми модули , като използва BEAM като част от станцията за склад и други дейности на екипажа" .
Новият договор започва в края на месеца.
Bigelow Aerospace също получават нещо от това партньорство - шанса да демонстрират възможностите на разширяемите модули за бъдещо изполване. Компанията планира да предлага услугите си за всички които искат да правят станции на орбита около Земята или на други планети .
От НАСА планират да използват BEAM за по прозаични цели - склад. Екижа на станцията е отстранил много елемнти които не се изпозлват или са заменени , освобождавайки място . BEAM може да събере до 130 'кутии с товари' са заявили от НАСА
В своято разгънато състояние BEAM е с размери 4 на 3.2метра и предлага около 16куб м пространство. ( в свито , транспортно състояние модулът е с размери 2.2 на 2.4м )
BEAM не е първи тест на Bigelow Aerospace. Компанията вече тества два модула Genesis I и Genesis II, съответно през 2006 и 2007. Според представители на компанията и двата модула са се представили много добре на изпитанията в космоса.
[www.space.com]прочетена[128] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft