Руските специалисти , тестват нови двигатели на орбита

На космическия апарат 'Юбилеен' са започнали тестове на двигатели на 'нови физични принципи'. - по информация от весник 'Время новостей', където е дал интервю зам директора на Държавния космически научно-производствен център 'Хруничев' генерал майор Валерий Меншиков.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[07-02-2010] Руските специалисти , тестват нови двигатели на орбита
На космическия апарат 'Юбилеен' са започнали тестове на двигатели на 'нови физични принципи'. - по информация от весник 'Время новостей', където е дал интервю зам директора на Държавния космически научно-производствен център 'Хруничев' генерал майор Валерий Меншиков.

Меншиков е съобщил, че на спътника са установени няколко съвършенно нови двигатели , сред които е воден ( принципите на работа накойто не се уточняват) и инерционен. Най-голям интерес , по мнение на генерал майора , представлява именно инерционния двигател, тъй като той може да се използва при създаването на наноспътници - масата на новия двигател моге да бъде намалена до няколко грама. Новото устройство е получило названието 'гравицапа'.

В основата на това устройство са "принципите на движение без опора" противоречащи на познатите закони на класическата механика, в частност , закона за съхранението на импулса. Преместването в подобно устройство се осъществява при отсъствие на контакта с обкръжаващатата среда. Меншиков е подчертал, че подобен двигател вече е минал изпитания на Земята.
Освен това генерал майора е отхвълил обвиненията в това , че за създаването на работещ прототип са били похарчени значителни бюджетни средства. "Всички наши изследвания , ние сме правили на обществени начала. Експерименталните установки са правени от ентусиасти . Може да се сметне и да се види , че използваните средства са минимални и са взети от печалбата , получена от други дейности." е казал Меншиков.

Напомняме , че първи информации за този "двиагател" започнаха да се появяват през 2008, През 2009 бе публикувана информация , че учните са направили действащ образец и са проведени тестове в земни условия, а също така е получена зелена светлина за тестове в космоса.
Още за принципите на действие - движението се получава в резултат на " движение вътре в апарата на течно или твърдо работно тяло , по определена траектория , напомнящаа торнадо" - Това описание прилича на описание на механизма , работещ при торсионни полета.
Термина 'торсионни полета' е бил въведен от математика Ели Картан през 1922. Такова поле се поражда от ъглови моменти и има ред забележителни свойства. През 80- те години на нашия век , торсионните полета активно са били изследвани в СССР , но не са намерени доказателства за тяхното съществуване, и съответно не е получено признание от науката.
[www.lenta.ru]прочетена[2752] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links