Учените са заявили , че предстоятщата 'супер-луна' ще позволи да се видят всичките шест зони на кацания на "Аполо"

Всичките шест зони на кацания от мисиите по програмата 'Аполо' ще бъдат много добре видими на повърхноста на Луната по време на предстоящото явление 'супер-луна' .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[08-04-2020] Учените са заявили , че предстоятщата 'супер-луна' ще позволи да се видят всичките шест зони на кацания на "Аполо"
Всичките шест зони на кацания от мисиите по програмата 'Аполо' ще бъдат много добре видими на повърхноста на Луната по време на предстоящото явление 'супер-луна' .

Явлението 'Супер-Луна' е относително често явление , когато пълнолунието съвпада с момемнта на най-голямото сблиижаване на Луната и Земята. В подобни моменти Луната изглежда на 14% по голяма и на 30% по ярка от обикновенно.
Това е свързано с факта, че формата на орбитата на Луната не е идеално кръгла , а е елиптическа. В резултат на това спътника на Земята периодически се отдалечава и сближава с Земята. В момента на максимално сближаване - перигей , Луната се намира на 50 хил км по близо от колкото в апогей , точката на максимално отдалечаване от Земята.
Независимо на огромното внимание на пресата и публиката, явлението 'супер-луна' се случава достатъчно често - последното подобно събитие бе само преди месец , на девети март, а най-ярката и голяма 'суперлуна' осветявапше Земята в средата на ноември 2016. Подобни събития , въпреки устоялите представи , никак не влияят на честотата на земетресенията , здравето на хората и др аспекти от живота на хората.
Space.com отбелязва, че благодарение на текущото суперлуние астрономите любители ще може да направят много добри снимки и детайлно да разгледат всичките шест зони на кацане на модулите от програмата 'Аполо' и за пореден път да се убедят , че Нил Армстронг , Бъз Олдрин и другите астронавти действително са нкацали там.
Следващото подобно астрономическо явление в тази година се очаква на седми май, когато за пореден път Луната ще прелети на максимално близко разстояние покрай нашата планета. През следващата година , първата суперлуна ще бъде в края на март, а общо ще има четири пъти подобно явление.
[Новости Космонавтики]прочетена[336] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft