От НАСА са съобщили , че марсохода Curiosity ще започне своите летни задачи

Марсохода Curiosity , който изследва повърхноста на Марс в продължеие на почти 8 години , е започнал изпълняването на поредната си задача - да се изкачи по склона на планината Еолид още 1.6км. По информация от прес релиз на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[08-07-2020] От НАСА са съобщили , че марсохода Curiosity ще започне своите летни задачи
Марсохода Curiosity , който изследва повърхноста на Марс в продължеие на почти 8 години , е започнал изпълняването на поредната си задача - да се изкачи по склона на планината Еолид още 1.6км. По информация от прес релиз на НАСА.

"В края на предстоящото пътешестиве , което ще продължи до началото на есента , марсохода ще достигне до нов участък на планината Шарп ( официалното наименование - планината Еолида ) , с изследването на която се занимава от 2014 в търсене на някакви доказателства за съществуване на древна микробни форми на живот - се отбелязва на сайта на НАСА . Централния връх на кратера Гейл - планната Шарп е с височина 5км и се е образувала от утаечни породи. Всеки слой - е свидетелство за това как са протичали измененията на Марс , който постепенно се е превръщал от планета , подобна на Земята с езера и реки - в пустиня с много разредена атмосфера. Марсохода трябва да се добере до участък от склона наситен със сулфати ,които обикновенно се формират в процеса на изпаряване на водата и са още един ключ към разгадаване на това как се е променял климата на планетата в продължениене на 3 милиарда години"
По думи на представители от НАСА , марсохода ще преодолява за час от 25 до 100метра , като му предстои по своя път да заобиколи обширен пясъчен участък , за да не заседне там. Възможно е ,марсохода да направи няколко спирки , и с помоща на бургията и ръката манипулатор да събере образци .

Curiosity бе доставен на Марс на 6 август 2012 за изследване на кратера достигащ в диаметър 154 км и менуван в чест на австралийския астроном Уолтер Гейл. Curiosity е трети марсоход в проекта на НАСА Mars Exploration Rover (MER): предшественици са Spirit, който работи до арт 2010г , и Opportunity, връзката с който бе загубена в средата на 2018. Създаването на този марсоход и неговото доставяне до Марс струва на НАСА 2,5 млрд долара.
Дължината на апарата е 2.8 м, масата 900 кг, и има на борда си радоактивен източник на енергия. Тази научна лаборатория има три двойки колела с диаметър 50см, всяко от които се задвижва от отделен двигател. Преднните и задните колела са снабдени с устройство за завиване. Марсхода е способен да преодолява препятствия с вичина до 75 см и да прави пълно завиване на място .
Между неговите основни задачи е анализ на марсианската почва и компонентите на атмосферата.
В началото на декември 2013 Curiosity откри доказателства за съществуване в кратера в миналото на пресноводно езеро . Пробите от почвата бяха откртити минерали , сяра , азот , фосфор , водород , кислород и въглерод, позволяващи да се направят изводи за това , че водоема е бил пресноводен , и в теория пригоден за живот на микроби . По оценки на специалисти , езерото е съществувало в продължение на няколко хиляди години.

На смяна на Curiosity се подготвя нов марсоход Perseverance. Неговият старт е запланиран за 30 юли . Кацането на Марс се предполага да е през февруари 2021 в западната част на Равнината Исида, северно от марсианския екватор.
[ИтарТасс]прочетена[116] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft