Индия планира да запази в тайна отчета а грешката при кацането на Викрам на Луната

Индйската оргаизация за космически изследвания (ISRO) планира да държи в тайна отчета за проблемите възникнали с лунния модул за кацане Викрам (Vikram).

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[08-11-2020] Индия планира да запази в тайна отчета а грешката при кацането на Викрам на Луната
Индйската оргаизация за космически изследвания (ISRO) планира да държи в тайна отчета за проблемите възникнали с лунния модул за кацане Викрам (Vikram).

Според отчета на TOI, искане за разкриване на информацията е бил подаден от жител на Бангалор. Той е поискал подробности по отчета за твърдото кацане на модула Викрам . Но в отговора на RTI се казва, че тази информация не може да бъде разгласена в съответствие с раздел 8(1) от Закона на RTI. В този раздел са изброени изключения за неразкриване на информация ' кото може да нанесе вреда на суверенитета и целоста на Индия , безопасноста , стратегическите , научните и икономическите интереси на държавата, отношенията с др държави и да доведе до подстркателства и престъпления".
Опитен учен и бивш ръководител на ISRO е казал , че решението на ISRO , не е най-добрия вариант. "Не мисля , че решението взето от ISRO е правилно . ISRO изпълняваше прозрачни дейности и беше прозрачна организация. Просто покажете къде и как е кацнал апарата , това няма да повлияе на националната безопасност. Те дадоха неубедително оправдание и това е всичко - е казал доктор Мадхаван Наир.
Модулът за кацане Викрам се удари в Луната на 7 септември 2019, слагайки край на опита на Индия да се приземи на Луната. Викрам бе част от мисията 'Чандраян-2' , орбиталната част от мисията продължава да работи и да изпраща данни.
В News Minute се казва, че Комитета по анализ на авариите (FAC) ISRO традиционно публикува отчети за неуспешните мисии на космическото агентство.
От сайта съобщават , че единственото публично обяснение на неуспеха - това е писмен отговор от канцеларията на примиер министъра на въпрос на парламента.
По време на втората фаза на снижаване , Викрам е приложил по голям спирачен импулс и се е отклонил от запланираната тректория на кацане - това се казва в отговора.
"Поради това отклонение , началните условия в началото на фазата на точното спиране са излезли от рамките на проектните параметри . В резултат Викрам твърдо е кацнал в пределите на 500 м т запланираното място " са заявили от правителството.
Инженерът от Ченнаи Шанмуга Субраманиан е открил остатъци от Викрам на около 750 м от запланираната зона за кацане след преглеждане на изображения получени от луния орбитален апарат на НАСА. По късно тази информация бе потвърдена от НАСА.
[Новости Космонавтики]прочетена[91] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft