Първият бизнес старт на свръх тежката ракета носител Falcon Heavy е отложен за 10 април

Американската компания SpaceX е отложила с едно денонощие за 10 април - първият бизнес старт на своята свръхтежка ракета носител Falcon Heavy. Като причина за отлганаето е указано лоши метео условия в района на космодрума.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-04-2019] Първият бизнес старт на свръх тежката ракета носител Falcon Heavy е отложен за 10 април
Американската компания SpaceX е отложила с едно денонощие за 10 април - първият бизнес старт на своята свръхтежка ракета носител Falcon Heavy. Като причина за отлганаето е указано лоши метео условия в района на космодрума.

"В сряда вероятноста за старт се повишава до 80%" са отбелязали представители на SpaceX . Планирано е носителят да стартира в 18.35 местно време ( 1:35 наше на 11 април) .Прозореца за старт е по малко от два часа. Falcon Heavy трябва да изведе на орбита саудитския спътник Arabsat 6A, който е с маса почти 6т.
От SpaceX твърдят , че в момента Falcon Heavy е най-мощната РН от намиращите се в експлоатация . Тя е създадена на базата на носителя Falcon 9 и представлява фактически три ракети. Към централния сегмент са закрепени странично още два ускорителя. Всеки сегмент е снабден с девет двигателя и сумарната тяга на всичките 27 двигаетля е над 2.2хил тона Предполага се , че Falcon Heavy може да извежда в космоса товари с маса над 65 тона.
При това първата степен на носителя и страничните ускорители може да се използват повторно, което позволява да се снижи стойноста на старта до 90-100$млн. За сравнение , извеждането на товари на орбита с помоща на друг американски тежък носител Delta IV Heavy струва около 435млн долара.
Първият изпитателен полет на Falcon Heavy бе проведен на 6 февруари 2018 . В качеството на полезен товар тогава бе използван личния електромобил на Мъск - Tesla Roadster , който полетя към Марс.
Първоначално Falcon Heavy се разработваше за пилотирани мисии , в това число и перспективни към Луната и Марс , но след първият старт Мъск обяви , че тази ракета ще се използва само за доставка на орбита на масивни товари , в частност тежки спътници. За полети с екипажи , SpaceX създава сега космическата система Starship,с помоща на която ще може да се извежда в космоса до 100т полезни товари . В такъв кораб ще може да се разположат до 100 човека.
[ИтарТасс]прочетена[110] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft